eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Friss információk a Teréz körúti robbantó ügyében

Egy év négy hónappal a Teréz körúti merénylet elkövetése után, január 31-én bíróság elé áll P. László. A vád szerint azért támadt saját készítésű szöges bombával két rendőrre a fővárosban, hogy egymillió eurót követeljen a Belügyminisztériumtól, cserébe nem folytatja a pokolgépes támadásokat. Akár élete végéig is rács mögé kerülhet.

Január 31-én megkezdődik a Teréz körúti robbantó pere a Fővárosi Törvényszéken, értesült a Magyar Idők. P. Lászlót tavaly december 8-án előre kitervelten, aljas indokból, több ember és hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntette kísérletével, robbanóanyaggal és robbantó­szerrel visszaélés bűntettével, valamint terrorcselekmény előkészületének bűntettével vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészség - írta a Magyar Idők.

A vádirat szerint P. László 2016. szeptem­ber 24-én este a fővárosban, a Teréz körúton, közel a Király utcához, egy robbanószerkezetet tartalmazó táskát tett le a földre, és a rombolóhatás fokozása érdekében nagy mennyiségű szöget helyezett el benne. Ezután kivárta, míg a szokásos járőrútvonalat bejáró szolgálatban levő egyenruhás rendőrök a robbanószerkezet közvetlen közelébe érnek, majd a járőrpár megölésének szándékával, távirányítással működésbe hozta. A vádlott a sértettek megölését követően a náluk levő szolgálati lőfegyvereket el akarta venni.

A lap szerint a merényletet rögzítő térfigyelő kamera felvételein látszik, ahogy a detonáció után a merénylő odasétál a földön fekvő, súlyosan sérült rendőrökhöz, lehajol hozzájuk, tétovázik, majd anélkül, hogy hozzájuk nyúlna, átlépi a sebesülteket, majd elsétál.

P. László azt vallotta kihallgatásán, hogy megrettent a robbanás hatásától, így a pisztolyokat végül nem vitte el. A két rendőr a robbanás következtében súlyos, életveszélyes, egy, az autójával a körúton haladó taxis pedig nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A merénylet másnapján P. László a Belügyminisztériumnak elküldött e-mailben leírta a robbanószerkezet pontos összetételét, valamint elkészítésének lépéseit, és jelezte, hogy egy későbbi időpontban konkrét követelésekkel fog előállni. Elfogása után a laptopján a nyomozók meg is találták a másik, el nem küldött elektronikus levelet, amelyben egy­millió eurót követel, hogy ne folytassa a robbantásokat.

P. Lászlót 2016. október 19-én a Terrorelhárítási Központ felszámolóegysége fogta el a férfit egy keszthelyi parkolóban. Kiderült, módjában állt volna az újabb cselekményének megvalósítása is, mivel a birtokában lévő robbanóanyagok és gyújtószerkezetek felhasználásával olyan robbanószerkezet elkészítésére volt képes, amely több ember életének kioltására alkalmas.

Megtalálták a pokolgépes próbák helyszínét is egy közeli sóderbányában.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×