eur:
395.39
usd:
366.42
bux:
65496.49
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Fertőzött aszalt gyümölcs kerülhetett Magyarországra

Kínából származó, növényvédőszer-maradékot tartalmazó szárított goji bogyó kerülhetett a magyar boltok polcaira - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) pénteken honlapján.

A Nébih, a holland hatóság bejelentése alapján, az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült az esetről.

A holland hatóság tájékoztatása szerint a kifogásolt termékből 11 uniós tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak. A termék neve: Szárított goji bogyó (Dried goji berries); tételszáma: P54790; egyéb azonosítója: GJBCN 380; RASFF referenciaszáma: 2018.0201.

A Magyarországra szállított aszalt gyümölcs számos fungicid, baktericid és rovarölő növényvédőszer-hatóanyag mellett az unióban 2011 óta betiltott propargitot is tartalmaz.

A Nébih felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a fenti adatokkal ellátott terméket ne vegyék meg, illetve - ha már megvásárolták - ne fogyasszák el.

Az elmúlt évben a RASFF hatóságai 14 esetben tájékoztatták egymást és intézkedtek nem biztonságos goji bogyó szállítmányokkal szemben, az esetek többségében növényvédőszer-tartalmuk miatt. A Nébih tavaly június 30-án adott ki közleményt arról, hogy Kínából származó növényvédőszer-maradékot tartalmazó goji bogyó termék került Magyarországra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×