eur:
394.29
usd:
370.2
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Komoly feladatot kaptak az ellenzéki pártok

Komoly feladatot kaptak az ellenzéki pártok

A Nemzeti Választási Bizottság a héten úgy döntött, iránymutatást ad ki arról, hogy egy párt országos listáját törölni kell, ha az egyéni választókerületi jelöltek száma 27 alá csökken, vagy ha a 27 jelölt megvan, de a területi eloszlás követelményét nem teljesítik. Ez komoly feladatot jelent az ellenzéki pártok számára.

Az április 8-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Gáva Krisztián, a Nemzeti Választási Iroda általános elnökhelyettese arról tájékoztatta a bizottságot, olyan iránymutatást kell kiadni, amely megerősíti: az országos listát akkor is törölni kell,

  • ha a jelöltek száma 27 alá csökken, és akkor is,
  • ha a 27 jelölt megvan, de a területi eloszlás követelményét nem teljesítik.

A választási matek már az államfő bejelentése előtt, december 20-án elindult. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció ugyanis felosztotta egymás közt a 106 választókerületet. Molnár Gyula szocialista pártelnök jelentette be a részleteket.

"Nem indulunk egymással szemben; 46 körzetben a DK, 60 körzetben az MSZP állít jelölteket. Készen állunk arra, hogy további szereplőket vonjunk be - nyilván akkor már valamilyen formában közösen fogjuk folytatni a tárgyalásokat".

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is megerősítette, a körzetek felosztása még változhat.

"Azt szeretnénk, ha nem is a teljes körben, de a legfontosabb választókerületekben a Momentumtól a MoMa-n keresztül az Együttig egy átfogó megállapodás is létrejöjjön, azaz valamennyi választókerületben egy demokratikus ellenzéki jelöltet ajánlhassunk a választók figyelmébe."

A Párbeszéd és a liberálisok az MSZP-vel együtt indulnak, míg a Szolidaritás mozgalom a DK-val szövetkezett. A Jobbik eddig nem egyeztetett a baloldallal, illetve az LMP és a Momentum is jelezte: önállóan mérettetik meg magukat.

Az Együtt viszont több helyütt visszalépett, de cserébe ezt másoktól is elvárják. Szigetvári Viktor miniszterelnök-jelölt az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: tartani akarják a 27 egyébi képviselőjelölti számot.

"Nem arról van szó, hogy Budapest összes baloldali kerületét kérjük. Mi csak győztes egyéni képviselők kerületére alkuszunk, akik a nevünkben meg tudják nyerni. Erre Molnár Gyula azt mondta, hogy ő még ennyi egyéni választókerületet sem tud megoldani, és nem tudja elfogadni, hogy - még akkor sem, ha mi sok nehéz kerületet kérünk -, ott szeretnénk lenni. Ezt Juhász Péter tudomásul vette."

A Nemzeti Választási Bizottság szerint visszaélésre adna lehetőséget, ha a jelöltállító szervezet egyéni választókerületi jelöltjeinek - akár az összesnek - a kiesése mellett a lista megmaradna.

A testület ezért egyhangúlag úgy döntött, következő ülésén szövegszerűen is tárgyal majd egy ilyen értelmű iránymutatásról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×