eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A spanyol kormány az alkotmánybírósághoz fordul a katalán elnökválasztás miatt – a nap hírei

Kivonultak a kormánypárti képviselők a nemzetbiztonsági bizottság üléséről. Visszautasítja a magyar kormány az ENSZ-főtitkár migrációval összefüggő nyilatkozatát. Pénteken megkezdődnek a hivatalos német koalíciós tárgyalások.

Kivonultak a kormánypárti képviselők az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának rendkívüli üléséről, miután Szél Bernadett is megjelent a teremben. A testület így határozatképtelen volt. Az LMP társelnöke szerint a Fidesz lépése elfogadhatatlan, ezért Kövér László házelnök közbelépését kéri. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke elmondta: levélben fordul Soros Györgyhöz, hogy le lehessen zárni a témát. A Jobbik meghallgatná Altusz Kristóf államtitkárt, aki egy máltai lapnak 1300 ember befogadásáról beszélt, és Pintér Sándor belügyminisztert, aki azt mondta: nem tud arról, hogy Soros György illegális migrációt szervez. A testület Orbán Viktor kormányfőt is meghívta, de a miniszterelnök nem ment el az ülésre. Molnár Zsolt közölte: február 8-ára ismét összehívja a bizottság ülését.

Visszautasítja a magyar kormány az ENSZ-főtitkár migrációval összefüggő nyilatkozatát. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: António Guterres álláspontjával ellentétben a migrációt nem támogatni kell, hanem meg kell állítani. Szijjártó Péter megdöbbentőnek nevezte, hogy a főtitkár úgy mond egyértelműen pozitív véleményt a migrációról, hogy több ENSZ tagállam ellentétes álláspontot képvisel. António Guterres egyebek mellett azt mondta, hogy a migráció igazi lehetőség, erősíti a gazdasági növekedést, csökkenti az egyenlőtlenségeket és összeköti a különböző társadalmakat.

A digitális átalakulás és a versenyképesség javítása a nagyobb ütemű gazdasági növekedés elérésének kulcsa - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a 2. Regionális digitális csúcstalálkozón Budapesten kiemelte: a digitális átállás nagyon fontos lépése az 5G technológia bevezetése, amely új lehetőségeket nyithat meg a gazdaság valamennyi területén. Varga Mihály az aláírt smart city szándéknyilatkozatról azt mondta: az ennek alapján megvalósuló fejlesztések jelentősen hozzájárulnak az okosváros-együttműködések kialakításához Közép-Kelet Európában.

Közös nyilatkozatot fogadott el a 4 visegrádi ország, valamint Horvátország agrárminisztere a Közös Agrárpolitikáról Budapesten. A magyar V4 elnökség szervezésében tartott találkozón Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter arról beszélt: az országok egyetértettek abban, hogy olyan gazdabarát, egyszerű közös agrárpolitika kell, amely lehetővé teszi a gyors hozzáférést a forrásokhoz és biztosítja a világpiaci versenyképességet.

Versenyképességi kérdésnek tartja az emberi erőforrások minisztere az oktatás színvonalának támogatását. Balog Zoltán, Brüsszelben, az első európai oktatásügyi csúcstalálkozó szünetében Európa legfontosabb erőforrásának nevezte az oktatást és a kultúrát. Azt hangsúlyozta, hogy Magyarország az oktatás területén messzemenően támogatja a közös európai oktatási tér létrehozását és erősítését.

Évenkénti egyszeri, az átlagnyugdíjnak megfelelő mintegy 120 ezer forintos juttatást ígér a nyugdíjasoknak Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje. Az ellenzéki politikus az Országos Nyugdíjas Parlament ülésén arról is beszélt, hogy a nyugdíjemelések számításakor az infláció mellett a bérek növekedését is figyelembe kell venni, emellett lehetővé kell tenni a nyugdíj melletti munkavégzést, és vissza kell állítani a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségét.

A devizahiteles-kerekasztal újbóli összehívását kezdeményezi a Jobbik. Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke arról beszélt: a tanácskozásra a hitelkárosultakat képviselő szervezetek vezetői mellett a politikai pártok, a kormány és Bankszövetség is meghívót kap. Hozzátette: a Jobbik megoldási csomagot dolgozott ki a devizahitel-károsultak érdekében és a kölcsönök felvételkori árfolyamon forintosítását szorgalmazta.

Hazaengedték a kórházból Törőcsik Marit. A kétszeres Kossuth díjas színésznő orvosai úgy döntöttek, hogy velemi otthonában gyógyulhat tovább. A nemzet színésze egy évet töltött a szombathelyi Markusovszky Kórházban, az intézmény több osztályán is ápolták. A Blikk újságírójának velemi otthonában azt mondta: jól érzi magát és most a felerősödésére koncentrál.

Péntek reggel megkezdődnek a hivatalos német koalíciós tárgyalások - értesült a dpa német hírügynökség. Szociáldemokrata források szerint először a közös kormányzásra készülő pártok elnökei, a CDU-t vezető Angela Merkel kancellár, a CSU-t irányító Horst Seehofer és a Német Szociáldemokrata Párt elnöke, Martin Schulz ül össze. Ezután a nagykoalícióra készülő pártok frakcióvezetőinek részvételével egy 15 fős tárgyalócsoportban folynak tovább az egyeztetések. A CDU arra törekszik, hogy minél hamarabb lezárhassa a koalíciós egyeztetéseket.

A spanyol kormány az alkotmánybíróságon támadná meg azt döntést, hogy Carles Puigdemont ismét jelölt a katalán elnöki posztra. A spanyol miniszterelnök-helyettes jelentést kért a spanyol államtanácstól arról, hogy jogszerű-e a katalán vezetés lépése. Állásfoglalást kért arról is, hogy a katalán parlament tarthat-e elnökválasztást a jelölt távollétében.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×