eur:
394.06
usd:
365.7
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Előrehozták januárra az egészségügyi szakdolgozók 8 százalékos béremelését - a nap hírei

Megkezdődött az influenzajárvány. Több mint 4100-an jutottak be keresztféléves képzésre.

Előrehozzák januárra az egészségügyi szakdolgozók 8 százalékos béremelését - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán közölte, hogy a munkavállalók először február 20-án, bérkülönbözet formájában fogják megkapni az emelést, majd márciustól már az emelt alapbért utalják számukra. A döntés majdnem 80 ezer szakdolgozót érint.

Jóváhagyta a BKV dolgozóinak idei bérfejlesztését a Fővárosi Közgyűlés. A közlekedési társaságnál átlagosan12 százalékkal nőnek a bérek: ebből 5 százalék az alapbérfejlesztést, 7 százalék a bérfelzárkóztatást szolgálja. Ennek nyomán a BKV-nál idén 6,9 milliárd forinttal növekednek a személyi jellegű ráfordítások.

Folytatódhat a sztrájk a Bosch hatvani gyárában, ha a munkáltató nem teljesíti a szakszervezetek bérkövetelését - mondta az üzem sztrájkbizottságának tagja. Kozma Zsolt a ma tartott kétórás sztrájk után az InfoRádióban elmondta, hogy 15 százalékos béremelést szeretnének elérni. A Bosch átlagosan csaknem 10 százalékkal tervezi növelni a fizetéseket. Az első adatok alapján mintegy 800 dolgozó, vagyis az alkalmazottak hatoda vett részt a figyelmeztető sztrájkban.

Több mint 4100-an jutottak be keresztféléves képzésre. A felvi.hu oldalon a felsőoktatási intézmények ma(szer) hozták nyilvánosságra a 2018 februárjában induló képzések ponthatárait. A keresztféléves szakokra csaknem öt és fél ezren jelentkeztek. Alapképzésre 428, felsőoktatási szakképzésre 62, mesterképzésre pedig 3600 jelentkező jutott be. A legnépszerűbbek a műszaki és a gazdaságtudományi mesterképzések voltak. A legtöbb jelentkező a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre nyert felvételt.

Megkezdődött az influenzajárvány. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az országban január 15-21. között az előző hetinél csaknem 33 százalékkal több, 16.850 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. Százezer lakosra vetítve Pest és Fejér megyében, valamint a fővárosban fordultak a legtöbben orvoshoz. A járvány miatt péntektől látogatási tilalom lép életbe Fejér megye valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményében.

Csaknem egymilliárd euróra bírságolta a Qualcomm amerikai mobiltelefonchip-gyártót az Európai Bizottság az uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt. A brüsszeli testület szerint a Qualcomm visszaélt piaci erőfölényével, mivel 2011 óta dollármilliárdokat fizetett az Apple informatikai óriáscégnek, hogy az ne vásároljon a konkurensektől, és kizárólag a vállalat által gyártott processzorokkal szerelje okostelefonjait és táblagépeit.

Azoknak, akik Európában nem akarják a gyorsabb előrelépést, nem szabad akadályozniuk az igyekvőbbeket - jelentette ki a davosi Világgazdasági Fórumon az Európai Unió reformját sürgető francia elnök. Emmanuel Macron egy tíz évre szóló stratégia kidolgozását szorgalmazta. Hangsúlyozta, hogy nagyobb európai szerepvállalásra van szükség Kína és az Egyesült Államok ellensúlyozására és hozzátette: az innovációt állítja gazdaságpolitikája középpontjába, Franciaország 10 milliárd eurós alapot hoz létre az innováció és a kutatás finanszírozására.

Csehországban elfogadta az Andrej Babis vezette kisebbségi kormány lemondását az államfő. Milos Zeman felkérte az ügyvezetői teendők ellátására és új kormányalakítási tárgyalásokkal bízta meg Andrej Babist. Az októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom elnöke által vezetett kisebbségi kormány múlt kedden nem kapott bizalmat a cseh parlament alsóházában, és másnap lemondott.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×