eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Türelmetlen a mentőszolgálat főigazgatója

Türelmetlen a mentőszolgálat főigazgatója

A Magyar Idők interjút készített Csató Gáborral, az OMSZ főigazgatójával, aki elmondta, március végéig 193 új, világszínvonalú mentőautót kapnak, és idén újabb 117 gépjárművet szerezhetnek be. A jövő hónap végétől pedig mindenki megkapja az új munkaruhákat – tette hozzá.

A főigazgató úgy gondolja, a béremelés nagyon fontos lépés, mivel ezzel a kormány elismerte, hogy a mentősöknek fontos szerepe van az egészségügyben, de hozzátette:

„Bajtársnak lenni életérzés, legfőképp ez vonz mindannyiunkat a mentőszolgálathoz.”

A nagyobb fizetésnek köszönhetően öszszességében már többen jönnek hozzánk dolgozni, mint ahányan elmennek – hangsúlyozta.

A lap emlékeztetett, Csató Gábor szinte pontosan egy évvel ezelőtt vette át a mentőszolgálat irányítását. Akkor a szervezetet évek óta sújtó szakmai és morális válság felszámolását tekintette egyik fő feladatának. A főigazgató szerint ez egyértelműen sikerült: intézkedéseik szakmai, anyagi és erkölcsi megbecsülést biztosítottak az OMSZ dolgozóinak, stabillá és kiszámíthatóvá tették a működést.

Úgy véli, az emberek úgy tekintenek a szervezetre, mint egy megbízható, fejlődő, stabil egészségügyi szolgáltatóra, és nyitottabban, támogatóbban fordulnak feléjük, mint korábban. A közösségi médiában százával érkeznek az elismerések és a bátorító szavak.

Csató Gábor elmondása szerint a tavaly év végén eszközbeszerzésre kapott 1,3 milliárd, valamint a 2018-as költségvetésben számukra megállapított 1,9 milliárd forintot defibrillátorokra, lélegeztetőgépekre és egyéb, a mentésben használatos eszközökre költik. Gyakorlatilag a teljes eszközparkot lecserélik ebből a pénzből – tette hozzá.

Az OMSZ főigazgatója elmondta, olyan terület is akad, ahol szükség van előrelépésre: az ágazat egészéhez hasonlóan a mentőszolgálatnál is korrigálni kell a minimálbéremelés miatt összecsúszott egészségügyi bértáblát. Ez szerinte azért fontos, mert

anyagilag is meg kell becsülni azokat, akik régebb óta dolgoznak az egészségügyben.

A fiataloknak pedig fontos, hogy lássák, megéri hosszú távon itt maradni, mert az idő előrehaladtával érdemben emelkedni fog a fizetésük.

Szeretnének fejlődni továbbá a digitalizáció terén is, végleg elhagynák a papíralapú dokumentációt. A mentőautókban már laptopokon dokumentálnak, így nem lesz probléma az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez történő novemberi csatlakozás – emelte ki Csató Gábor.

A mentőszolgálat vezetője szerint a terrorfenyegetettség mellett a migránshelyzet és a megváltozott időjárás is számos új kihívással szolgál az OMSZ számára. A Honvédkórházban tavaly átfogó gyakorlatot hajtottak végre egy feltételezett terrorcselekmény következményeinek felszámolására, hogy lássák, miként kell ilyen helyzetben az ellátást megszervezni – árulta el.

Csató Gábor úgy véli, az Országos Mentőszolgálatnak kezdeményező szerepet kell játszania a visegrádi országokkal történő egészségügyi együttműködésben.

„Egy V4-es együttműködésben a mentést irányító szervezetek tapasztalatot cserélhetnének, és szoros együttműködést alakíthatnának ki.

Ez az olyan, országhatárokon átnyúló történések kezelésében is óriási segítség lehet, amilyenek az előbb említett helyzetek.” – fogalmazott.

Az elmúlt egy évet értékelve elmondta: „elégedett vagyok, de türelmetlen”. Szeretné azonnal kiosztani az új munkaruhákat, jó volna, ha egyszerre elkészülnének az új autók, és megújulnának a mentőállomások.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×