eur:
392.72
usd:
366.5
bux:
66400.33
2024. április 25. csütörtök Márk
Így lehet piacképes a magyar hús

Így lehet piacképes a magyar hús

A világon sok helyen, de például Magyarországon is üresek a legelők, tehát még messze nem él az emberiség az élelmiszerhiányra választ kínáló lehetőségeivel - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Beszélt arról is, hogy elkezdett növekedni a mezőgazdaságban dolgozók bére.

A megélhetés kérdése kiemelt szerepet játszik a mezőgazdaság megtartó erejében – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a földművelésügyi miniszter.

Az agráriumban valamivel alacsonyabb a munkabér, mint más ágazatokban, de elkezdett növekedni. Egy állattartó telep dolgozója, egy gulyás 300 ezer forint körül keres, emellett természetben, vagy telephelyi árakon is hozzá lehet jutni dolgokhoz – tette hozzá Fazekas Sándor.

Kiemelte, hogy az elmúlt években 70 ezer új munkahely létesült, ami azt mutatja, hogy annyira nem rosszak a bérek, mint korábban, de lehetnének jobbak is.

A munkaerőhiány jellemző az ágazatra:

kétkezi kapást, kertészt nehéz találni.

Az elmúlt időszakban az átalakításnak köszönhetően az agrárszakképzésben megduplázódott a mezőgépésznek jelentkezők száma, mert már nem volt elég ember a kombájnokra és a traktorokra – mondta a tárcavezető, hozzátéve: valamennyi területen el tudnak helyezkedni a fiatalok, a technológiai fejlődés ellenére is.

A minőségi termeléshez a jövőben is szükséges lesz, hogy ott legyen az ember keze munkája – fogalmazott Fazekas Sándor.

Bizalmi kérdés

Az emberiség keresi a megoldást arra, hogy hogyan lehet ellátni milliárdokat élelmiszerrel, de például Magyarországon is üresek a legelők, tehát még messze nem élt az emberiség a kínálkozó lehetőségeivel – mondta a földművelésügyi miniszter.

„Vannak, akik a rovarfehérjében keresnek tápanyagforrást, vannak olyan kísérletek, amelyek marhák klónozásával akarnak több állatot előállítani. Mi ezektől tartózkodunk, azt mondjuk, hogy nincs szükség ilyen megoldásokra, az emberiséget el tudjuk látni a hagyományos mezőgazdaságból származó termékekkel is” - közölte Fazekas Sándor.

A tárcavezető szerint az Európai Unió és benne Magyarország nagy mennyiségű GMO-szóját importál, amiből feldolgozás után takarmány lesz. Ennek nincs közvetlen hatása a húsra, a GMO-szójából készült takarmány inkább bizalmi kérdés: ha a köztermesztésben nincs GMO-s növény, akkor ne legyen a takarmányozásban sem – fejtette ki.

Ha a takarmány GMO-mentes lesz, akkor a hús is teljes mértékben GMO-mentesnek számít majd, és ezzel piacképesebb lesz – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

Elmondta azt is, hogy jelenleg a világpiacon a forgalomban lévő szója 95 százaléka GMO-s, a cél az, hogy ezen változtassanak.

Magyarország ott tud előnyre szert tenni és magasabb jövedelmet biztosítani a gazdáknak, hogy

a minőségi élelmiszerek piacán száll be a versenybe, nem a GMO-s tömegtermelésnél

– mondta a tárcavezető. Fazekas Sándor a legnagyobb kockázatot ott látja, hogy olyan, továbbfejlesztett genetikai módosító eljárások is léteznek, amelyek jogilag is be kell kategorizálni.

Az államnak, ha meg akarja védeni a bizonytalantól a lakosságot , erre nagyon oda kell figyelnie – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×