eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Továbbra is elutasítja a kötelező betelepítést a kormányfő

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint megfelelő visszaléptetésekkel le lehetne váltani a kormányt a választáson. Január végéig várnak a kormánytól jogszabályi garanciát követeléseikre azok a diákok, akik az Országháznál tüntettek.

A kormányfő szerint új helyzetet teremt a 3 elemből álló új migrációs törvénycsomag. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: mindenki, így Soros György is eldöntheti, hogy mit csinál: abbahagyja vagy folytatja az illegális migráció szervezését. Megismételte: a magyar kormány politikája változatlan: nem fogad bevándorlókat, senkit sem telepít le az országba, és sosem fogadta el az uniós kvótaszabályokat. A tavaly oltalom alá vett mintegy 1.300 emberre utalva ugyanakkor hozzátette: a nemzetközi menekültügyi egyezményeknek eleget tesz a kormány.

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint megfelelő visszaléptetésekkel le lehetne váltani a kormányt az áprilisi parlamenti választáson. Szigetvári Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: az Együtt bármikor kész tárgyalni a kölcsönös jelölt-visszaléptetésről az MSZP-vel és a DK-val. Az Együtt választmányi elnöke arról is beszélt, hogy le kellene bontani a déli határkerítést, és Magyarországnak inkább a közös európai határvédelemi erőben kellene szerepet vállalnia.

Nem befolyásolták a politikai erőviszonyokat a pártok megnyilvánulásai az elmúlt egy hónapban - derül ki a Závecz Research piackutató közvélemény kutatásából. A felmérés szerint a Fidesz támogatottsága a választókorú népesség körében 33, a Jobbiké 10 százalék. Az MSZP támogatóinak aránya 8, a DK és az LMP-é 4-5 százalékos. A Momentum 2, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok támogatottsága 1-1 százalékos.

Január végéig várnak a kormánytól jogszabályi garanciát követeléseikre azok a diákok, akik az Országháznál tüntettek. A demonstráció szónokai igazságosabb, demokratikusabb, diákközpontú és a tanulókat nem túlterhelő modern oktatási rendszert követeltek. A résztvevők 12 pontban foglalták össze elvárásaikat. Ezek között szerepel a heti óraszámok csökkentése az általános- és középiskolában, a tanév jelenlegi hosszának meghagyása, a 2011-es felsőoktatási keretszámok visszaállítása.

A szakmák tavalyi világversenyén elért magyar eredményeket méltatta az államfő. Áder János a díjazottak köszöntőjében hangsúlyozta: a fiatal magyar szakmunkások által elnyert bronzérem és a 9 kiválósági érem az egész csapat dicsősége. A jól végzett munkának társadalmi rangja, becsülete lesz.

Újabb európai országok kötelezték el magukat a GMO-mentes szója termesztése mellett, így már 23-ra bővült az érintett államok köre - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter berlini Nemzetközi Zöld Héten. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ megbízott főigazgatója nemzeti érdeknek nevezte a GMO-mentességet azért is, mert az ilyen termékeket jelentős felárral lehet eladni.

Etyeken megnyitotta kapuit a felújított borászati központ. A kormányzati beruházás a Pannónia Szíve turizmusfejlesztési program első megvalósult része. Tessely Zoltán, Etyek, valamint a Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos elmondta: a szőlőműveléséről nevezetes falu az elmúlt években népszerű idegenforgalmi célállomássá vált.

Csehországban felfüggesztette Andrej Babiš kormányfő mentelmi jogát a képviselőház. A választásokon győztes ANO mozgalmat vezető politikus ellen a rendőrség büntetőjogi eljárást indított, mert a gyanú szerint visszaélt európai uniós támogatásokkal.

A 12 évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen. A több mint 700 méteres Borsó-hegyre 2006. január 19-én este zuhant le a szlovák légierő repülőgépe, amely a koszovói békemisszióból vitte Kassára a szlovák békefenntartókat. A repülőgépen utazó szlovák katonák közül 42-en meghaltak, a katasztrófát egyetlen ember élte túl.

Ukrajnában szállt fel az a 11 migránst szállító repülőgép, amelyet Kállósemjén határában találtak meg hétfő este a magyar hatóságok. A rendőrök 11 migránst találtak, a pilótát jelenleg is keresik. Az egyik afgán állampolgár menekültstátusz iránti kérelmet nyújtott be, a többieket az ukrán határőrség munkatársainak adták át.

Csaknem másfél milliárd dolláros segélyt kér humanitárius tevékenységéhez a Nemzetközi Migrációs Szervezet. A pénzből szeretne humanitárius segítséget nyújtani a többségében fegyveres konfliktus és természeti katasztrófák sújtotta országok több mint 80 millió lakosának. A szervezet szerint a legnagyobb segítségre Banglades szorul, amelynek a rohingja menekülthullám kezelése mellett természeti katasztrófák sorával kell megküzdenie.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×