eur:
393.78
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Segítséget kapnak a felsőoktatásban tanulók

Segítséget kapnak a felsőoktatásban tanulók

Már lehet jelentkezni elektronikus úton a felsőoktatási intézményekbe. A diákok továbbtanulásának elkezdését és a rendszerben maradását közben az Oktatási Hivatal kiemelt programjával fejlesztik, amelyhez az intézmény csaknem 2 milliárd forintos uniós támogatást kapott.

A hallgatók tanulmányi sikereit támogatnák azzal a projekttel, amelyet 2019-ig valósít meg az Oktatási Hivatal. Ennek része a felsőoktatási informatikai rendszer korszerűsítése, és a Diplomás-pályakövető rendszer fejlesztése, és bővül a digitális könyvtár is. Emellett bevezetnék a felsőoktatási kompetenciamérést – közölte az Oktatási Hivatal elnöke, Gloviczki Zoltán.

"Ez inkább egy szolgáltatás a hallgatók, állampolgárok számára. A bemeneti mérésekkor bizonyos, a felsőoktatásban, a munkaerőpiacon fontos kompetenciákat mérnénk meg, a tanulmányok közben és távozáskor ugyanezek fejlődését. Ez fontos visszacsatolás a hallgatóknak és a felsőoktatási intézménynek, illetve az egész oktatásirányításnak."

Folytatnák a köznevelésből már ismerős családi háttér regisztrálását is – mondta Gloviczki Zoltán. Az önkéntes alapú adatszolgáltatás célja, hogy megmutassa, hogyan érvényesülnek a különböző szociális helyzetű tanulók a felsőoktatási intézményekben. Kiderülhet általa az is, hogy mi fog történni a felsőoktatásban a különböző tudással érkezőkkel, illetve a rendszer eredményei alapján hatékony változtatásokat lehet majd végrehajtani - sorolta a szakember.

Közben már lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe, a felvi.hu internetes oldalon – erről az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese beszélt. A holnapon február 15-ig kell az intézményt és a szakokat megjelölni, ezután a jelentkezést február 20-ig hitelesíteni kell – mondta Stéger Csilla.

"Ennek két módja van. Az egyik az ügyfélkapus hitelesítés, akiknek ilyen nincs, azok pedig a felvételi jelentkezés végén kinyomtathatják a hitelesítő adatlapot, amit aláírva, postán kell beküldeni az Oktatási Hivatal címére. Ezeket az információkat az e-jelentkezési felület tartalmazza, de nagyon fontos, hogy legkésőbb február 20. éjfélig a hitelesítő adatlapokat postára adják."

A pontszámításban nincs változás, idén is marad az 500 pontos rendszer – tette hozzá Stéger Csilla. A felvételi eredményeket várhatóan július 25-én hirdetik ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×