eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Elviselhetőbbé tehető egy megrázó élmény

Elviselhetőbbé tehető egy megrázó élmény

A koraszülés az egész család számára megrázó élmény, és ilyenkor az anya és az újszülött szempontjából egyaránt szükség van az édesapa aktív jelenlétére.

Az interneten tekinthető meg az a film, amely arról szól, mennyire fontos az apák jelenléte az anya és a gyerek mellett a koraszülés esetén.

A Melletted a Helyem Egyesület videója a tudatos koraszülött-gondozás jelentőségére hívja fel a figyelmet, és elhangzik benne, hogy

a koraszülés az egész család számára megrázó élmény,

miközben a közvélekedés hajlamos kizárólag az édesanya érzéseire, traumájára és veszteségére koncentrálni.

A közvélekedés tehát gyakran megfeledkezik az édesapákról, akik olykor hasonló mértékben súlyosan, de férfi mivoltukból következően másképp élik meg a gyermekük korai érkezését. Márpedig az édesapa jelenléte ilyenkor nemcsak az édesanya, hanem a koraszülött kisbaba számára is nélkülözhetetlen, állítja a kisfilmben Méder Ünőke, az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika neonatológusa.

„Mindenképp segítséget nyújtanak az édesanyáknak is, segítenek megbirkózni az óriási traumával, amit átélnek, hogy elszakították tőlük a babájukat, illetve hogy a kórházba kell lenniük – mondta Méder Ünőke.

Egyre több olyan kórház van, ahol támogatják a szülők jelenlétét a koraszülött gyermekük mellett - teszi hozzá Tenk Tamás, a Csolnoky Ferenc Kórház neonatológusa. „Törekszünk arra, hogy akinek igénye van rá, akár a nap 24 órájában itt tudjon lenni.

Óriási segítség, ha normális családi körben zajlik le

ez a szituáció, akár hónapokig is, amikor hosszú kezelésre szorulnak a babák, mint ha egyedül az anyának kellene ezt végigcsinálni támogatás nélkül.

Az édesapák szerepe tehát több szempontból is nagy jelentőségű a koraszülésnél: segítenek és támaszt nyújtanak az édesanyának, bevonhatók a baba körüli teendőkbe és az anyától eltérő ingerekkel gazdagítják az újszülöttet. 

A témáról bővebben az InfoRádió Családi hét című magazinjában hallhatnak, hétfő este fél nyolckor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×