eur:
395.51
usd:
372.35
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Szijjártó választ vár Romániától - a nap hírei

Elfogadhatatlannak tartja a magyar autonómiatörekvésekkel összefüggő román miniszterelnöki kijelentést a külgazdasági és külügyminiszter. A 75 évvel ezelőtti doni katasztrófa áldozataira emlékeztek Budapesten. A nemzetgazdasági miniszter szerint várhatóan 4 százalék fölött bővült a magyar gazdaság az elmúlt évben. A nap legfontosabb hírei január 12-én.

Elfogadhatatlannak és az európai értékekhez méltatlannak tartja a magyar autonómiatörekvésekkel összefüggő román miniszterelnöki kijelentést a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta: Budapest elvárja, hogy Mihai Tudose minél előbb tisztázza a helyzetet, miután - mint fogalmazott- gyakorlatilag kivégzéssel fenyegetett meg egy nemzeti közösséget. A román miniszterelnök egy szerdai tévéinterjúban a székely zászlóvitára utalva azt mondta: ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is.

A 2. magyar hadsereg elesett hőseire emlékeztek a doni katasztrófa 75. évfordulóján Budapesten. Az áldozatok tiszteletére országszerte megemlékezéseket tartanak. A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban Vargha Tamás honvédelmi államtitkár hangsúlyozta: 1943 januárjában az ellenfeléhez nem mérhető felszereléssel és fegyverzettel rendelkező hadsereg katonái haltak hősi halált. A szovjet Vörös Hadsereg 1943. január 12-én indította meg támadását a Don-kanyarban, a 207 ezer fős 2. magyar hadsereg mintegy százezer katonája halt meg.

Várhatóan 4 százalék fölött bővült a magyar gazdaság az elmúlt évben – közölte az első három negyedév adatai alapján a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály kiemelte: tavaly lendületesen fejlődött a hazai gazdaság, a 2016-os 2 százalék körüli bővülést jóval meghaladva. Ebben jelentős szerepet játszottak a sikeresen működő hazai vállalkozások is.

A főpolgármester szerint minden busz és troli helyett új közlekedik majd Budapesten 2019 januárjára a 2010-es állapotokhoz képest. Tarlós István szokásos pénteki tájékoztatóján újabb villamosok és trolibuszok megrendelését jelentette be. A főpolgármester a 3-as metró akadálymentesítéséért kezdeményezett népszavazásról megismételte: az az eredményesség esetén sem jelenti liftek építésének kötelezettségét. Ugyanakkor hozzátette: ennek ellenére vizsgálják egy további lift megvalósítását, erre a Kálvin téren lenne leginkább lehetőség.

Az MSZP szerint a kormány nem tud megfelelően elszámolni a migrációs válság rendkívüli határvédelmi kiadásaival. A honvédelmi és rendészeti bizottság szocialista alelnöke elmondta: a párt azután fordult közérdekű adatigényléssel az érintett állami szervezetekhez, hogy a miniszterelnök nyár végén azt kérte az Európai Uniótól, vállalja át a 270 milliárd forintos magyar migrációs kiadások felét. Harangozó Tamás példaként említettehogy, a két ideiglenes konténertábor férőhelyenként hétszer többe került, mint az országban tervezett nyolc új börtön.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök diktatúrát épített, és az áprilisi parlamenti választás igazi tétje, hogy az ellenzék legyőzze ezt a diktatúrát. Gyurcsány Ferenc a DK országos tanácsának évindító ülésén diktatúrának nevezte azt, amikor a hatalmon lévő párt egyoldalúan önmaga számára kedvező választási rendszert fogadtat el, az ellenzéket kizárja a nyilvánosságból, illetve megpróbálja pénzügyi eszközökkel ellehetetleníteni.

Lengyelországban lemondott az országos igazságszolgáltatási tanács elnöke - tiltakozásul a testületet is érintő törvénymódosítások miatt. Az igazságszolgáltatási tanács bírái alkotmányellenesnek tartják azt, hogy utódaikat a parlament fogja megválasztani, mert ez eddig kizárólag a bírói szervezetek hatásköre volt. A sokat bírált igazságügyi reform miatt az Európai Bizottság december végén kezdeményezett eljárást Varsóval szemben, amely legvégső esetben az uniós szavazati jog megvonásával járhat.

Az Ukrajnától elfoglalt hadihajók mellett az elcsatolt Krím félsziget visszaadását is követeli az orosz elnöktől az ukrán kormányfő. Volodimir Hrjoszman a fegyveres konfliktus sújtotta Donyeck megyében tett látogatásakor az orosz elnök Vlagyimir Putyin kijelentésére reagált, melyben kifejezte készségét arra, hogy országa visszaadja a Krím bekebelezésekor birtokába került hadihajókat, valamint repülőgépeket és páncélosokat Ukrajnának.

Nyilatkozatot írt alá az amerikai elnök Martin Luther King emléknapja tiszteletére. A Fehér Házban tartott rövid megemlékezésen Donald Trump méltatta az 50 évvel ezelőtt meggyilkolt polgárjogi harcos munkásságát, mert kiállt az afroamerikaiak jogai mellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×