eur:
393.83
usd:
365.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Megérkezik a tél, de a túrázásra számtalan lehetőség lesz

Megérkezik a tél, de a túrázásra számtalan lehetőség lesz

Téliesre fordul az idő a hétvégén, és ez jó hír a túrázóknak, mert nem feltétlenül lesz sár az erdőkben, érdemes tehát kirándulást tervezni.

A kéktúrázóknak a Budapest és Piliscsaba közötti szakasz teljesítése javasolt. A gyermekvasút hűvösvölgyi megállójától indulva 23 kilométer megtétele és 600 méter szintkülönbség leküzdése vár önökre, de minden lépés megéri. Nagykovácsiból megcélozhatják a Nagy-szénást, valamint a Meszes, a Zsíros és az ördög nevű hegyeket.

Veszprém megyében Szentkirályszabadjáról indítható egy izgalmas körtúra,

arról a településről, ahol a szájhagyomány szerint felnégyelték Koppányt.

A községből a Vödör-völgyön keresztül Balatonalmádira vezet az út, majd Vörösberény és a Malom völgy következik. Utána lesz egy kis kaptató a Köves-hegyre, de onnan már csak lefelé kell menniük, vissza, Szentkirályszabadjára.

A Pilisben Dömösnél érdemes rálépni az ösvényre és ha nagy a lépésbiztonságuk - magyarul nem esnek le az első kőről -, akkor menjenek fel a Vadálló-kövekre és a Prédikálószékre, onnan pedig Dobogókőre.

Visszafelé azonban ne a Rám-szakadékon keresztül botorkáljanak, mert az tilos; válasszák a Lukács-árkot.

A Cserhátban Kosdról indulva a Bánya-völgy felé vehetik az irányt. Nézzék meg az 1931-es bányaszerencsétlenség emlékművét, utána pedig a Pádimentom-kő nevű elhagyott mészkőbányát, illetve a Nagybánya-követ, végül pedig kapaszkodjanak fel a Naszály kilátótornyába.

Megérkezik a tél, de a túrázásra számtalan lehetőség lesz

A Vértesben a Szár - Kis-Szállás-hegy - Körtvélyes - Körtvélyespuszta - Szárliget, a Börzsönyben a Diósjenő - Csóványos - Nagy Hideg-hegy - Csóványos - Nagy-Mána - Királyháza - Diósjenő útvonal javasolható.

A hétvégén főleg felhős vagy borult lesz az ég, több helyen várható kisebb csapadék, eleinte havas esőre, majd egyre több helyen is lehet hóra számítani. Hidegre fordul az idő, visszatér a tél. Hétfőn átmenetileg kevesebb lesz a felhő, de napsütés ellenére is hidegebb marad az idő – mondta Mesterházy András, az Országos Meteorológiai Szolgálattól az InfoRádiónak.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén:

most rendezik meg egyebek mellett az Évkezdő tekergőt a Kőszegi-hegységben, valamint a Börzsöny kapuját, a Thury György emléktúrát, a Téli Turult és a Télies Mecseket. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társasága honlapján, valamint az új túranaptárban tudhatnak meg többet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×