eur:
393.74
usd:
364.9
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ezeket az autókat lopják most a leginkább - változott a toplista

Ezeket az autókat lopják most a leginkább - változott a toplista

Bekövetkezett, amit vártunk: élre állt a tolvajoknál a 3-as BMW. Bekövetkezett, amire nem számítottunk: eltűnt az ellopott autók listájáról a Suzuki Swift - írja a vezess.hu.

Még nem ismerjük az ORFK hivatalos számait 2017-ről, de az ellopott autók bejelentéseit nyilvánosságra hozó Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület (NAKE) statisztikái – kisebb számok alapján ugyan, de – évről évre pontosan rímelnek a rendőrség adataira.

Szépen mutatják a trendeket, mit lopnak egyre többet és mit kevésbé, ráadásul az ORFK-val ellentétben nemcsak a márkákról, hanem az annál érdemibb információt adó modellekről is készítenek listát a civilek. Sőt, arról is, hogy az országban ellopott autók meghatározó részét adó Budapesten mi a kerületek szomorú sorrendje.

Miközben tavaly jelentősen csökkent a szervezethez beérkezett bejelentések száma (400-ról közel 200-ra), több érdekes folyamat olvasható ki a NAKE által még nem publikált, elsőként a Vezess olvasóinak átadott listákból.

Nézzük meg elsőként az ellopott modellek grafikonját, ami beigazolja, amit sokan vártunk. Az elmúlt három évben első vagy második helyre lépett előre a külföldről behozott autók listáján a 3-as BMW (évente kb. 6000 darabbal), amely korábban sosem volt első a NAKE listáján. A tengernyi alkatrészigényes öreg 3-as azonban megtette hatását, íme, a 2017-es lista!

Az 5-5 százalék vagy a 4-4 százalék darabra nem feltétlenül ugyanannyi autó jelent, 3-asból többet loptak, mint Mégane-ból.

A 2016-os negyedik helyről elsőre lépett elő a használtautó-vásárlók között rendkívül népszerű 3-as BMW, egyértelműen rászálltak a tolvajok is. Stabilan tartja magát az élmezőnyben a Renault Mégane (2016-ban is második volt), a Ford Focus azonban jelentősen visszaesett. Miközben az előző listán az akkori 400 bejelentés 9 százalékával első volt, 2017-ben a feleannyi lopásnak csak a 4 százaléka a német kompakt, ami durván negyedannyi autót jelent.

Nem várt meglepetés, hogy eltűnt a 12-es listáról a Suzuki Swift. Külföldről ugyan keveset hoznak belőle, ám idehaza cserélődik, és messze több fut belőle, mint például 3-asból, vagy Mégane-ból. Pedig az egykori „mi autónk” 2016-ban még a harmadik legnépszerűbb autó volt a tolvajok között. Lehet, hogy helyette a Mondeóra álltak rá a bűnözők, a középkategóriás úgy lett a friss lista 3-ikja, hogy az előzőn még a 15-be sem fért be.

A márkák sorrendje

Nézzük meg ezek után a márkák sorrendjét! Hiába csökkentek a bűnözők részére leadott megrendelések a Focus-ra, a Mondeo és a Fiesta ott virít közvetlenül előtte, így a tolvajok noteszében az első hat helyből három Ford. Ebből következően 2016-hoz hasonlóan első a márka, tartja második helyét a VW (bár a Golf eltűnt a top 12-ből), a BMW-t a harmadik helyig tolta előre a 3-as.

Nem beszéltünk eddig a többi prémium márkáról, aminek oka, hogy szinte változatlanok a pozícióik. A hetedikről mindössze egyet lépett előre az Audi, a közismerten nehezebben lopható Mercedesek pedig, ahogyan hiányoztak 2016-ban a toplistáról, úgy most sincsenek ott. Ami a Lexust illeti, valakinek kellett egypár, nem mértékadó a lista alja.

A márkák elemzésének a végére hagytuk, talán sokan kiszúrták már, hogy mennyire hátul áll a Suzuki. Miközben 2016-ban még a 6-ik volt, tavaly 11-ik. „Talán azzal lehet magyarázni, hogy mi is, valamint a sajtó egy része évek óta szajkózza, tessék komolyabban védeni mindenkinek az autóját. Ez érhetett el végre a suzukisokhoz is” – mondja Vezda László NAKE-elnök, aki mellett egyik autóvadásza készülődött éppen egy vecsési portára.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×