eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Április 8-ára írta ki az országgyűlési képviselő-választást az államfő - a nap hírei

Újabb három ellenzéki pártnál állapított meg tiltott pártfinanszírozást az Állami Számvevőszék. Jövő keddi ülésén kezdi tárgyalni az Alkotmánybíróság az úgynevezett civiltörvényt.

Április 8-ára írta ki az országgyűlési képviselő-választást az államfő. Áder János közleményében azt írta: az időponttal az első szabad választások emléke előtt kíván tisztelegni. 1990-ben az első szabad országgyűlési választásokon kinyilvánított népakarat április 8-án vált véglegessé - idézte fel az államfő. A jogszabályok szerint idén az április 8-a a legkorábbi lehetséges időpont a választás megtartására. A hivatalos kampányidőszak február 17-én kezdődik, az új összetételű Országgyűlésnek legkésőbb május 8-ig kell megalakulnia. A Nemzeti Választási Iroda fokozott biztonsági intézkedésekkel készül az április 8-i országgyűlési választások lebonyolítására.

A pártok üdvözölték, hogy az államfő a lehető legkorábbi időpontra írta ki az országgyűlési választásokat. A Fidesz közölte: a párt jövő kedden dönt a 106 egyéni képviselőjelölt személyéről. Az MSZP és a Párbeszéd közös listát állít, élén Karácsony Gergellyel, a közös listáról február 10-én lesz döntés. A Jobbikot nem lepte meg az időpont, de a párt szerint megkérdőjelezi a választások tisztaságát a számvevőszék által Jobbikra kirótt büntetés. Az LMP szerint a döntés azt jelenti, hogy a lehető leggyorsabban kezdődhet meg az országban a korszakváltás, de szintén úgy véli: beárnyékolja a választást a számvevőszék ellenzéki pártok elleni eljárása. A DK szintén megfelelőnek tartja a lehető legkorábbi időpontot. Az Együtt is felkészült az áprilisi választásra, amely a párt közleménye szerint nem lesz sem szabad, sem pedig tisztességes.

Újabb három ellenzéki pártnál állapított meg tiltott pártfinanszírozást az Állami Számvevőszék. A Párbeszéd 7 és félmillió forint értékben fogadott el tiltott támogatást jogi személyektől kedvezményes ingatlanbérlés, valamint kedvezményes politikai hirdetési szolgáltatás formájában. Ugyancsak a kedvezményesnek tartott ingatlanbérlést kifogásolták az LMP-nél és az MSZP-nél, előbbinél 4,4 millió, a szocialistáknál 2 millió 25 ezer forint értékben. Korábban az ÁSZ a Jobbiknál 331 és félmillió, a Demokratikus Koalíciónál 8,2 millió, a liberálisoknál 6,1 millió forint értékben állapított meg tiltott pártfinanszírozást. A pártok vitatták és törvénysértőnek nevezték a számvevőszék határozatát.

Közös listát állít az MSZP és a Párbeszéd az április 8-i parlamenti választásra. A szocialista párt elnöke közölte: a névsort Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke vezeti, aki a két párt közös miniszterelnök-jelöltje is lesz. Molnár Gyula hozzátette: arról, hogy a listán hány helyet kapna a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt, még nincs végleges megállapodás, azon dolgoznak, hogy a következő parlamentben a Párbeszédnek önálló frakciója legyen. Hangsúlyozta: az MSZP és a Párbeszéd készen áll arra, hogy Magyarországon kormányváltás legyen.

Jövő keddi ülésén kezdi tárgyalni az Alkotmánybíróság az úgynevezett civiltörvényt - derül ki a testület honlapján közzétett napirendből. A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló jogszabályt tavaly júniusban fogadta el az Országgyűlés. Ennek értelmében az érintett egyesületek és alapítványok kötelesek bejelenteni a bíróságon, ha az adott évben hozzájuk érkező támogatások összege eléri 7,2 millió forintot. Több alkotmánybírósági indítvány született a törvény miatt, ezek közül az ellenzéki képviselők által jegyzett beadványt kezdi tárgyalni az Alkotmánybíróság.

Kiírta a rezidenstámogatási program pályázatait az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. A hat szakmai területre meghirdetett ösztöndíjakra február 20-ig lehet jelentkezni. A kiírás szerint a pályázónak vállalnia kell, hogy a szakképesítése megszerzése után legalább annyi ideig magyarországi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál dolgozik, mint amennyi ideig az ösztöndíjat folyósították.

A személyi jövedelemadó további csökkentését szorgalmazza a jegybank - mondta Matolcsy György a nemzeti bank elnöke a Figyelőnek adott interjúban. A 10 százalék alatti szja kulcsról korábban Orbán Viktor miniszterelnök is elérendő célként beszélt. Matolcsy György elmondta azt is, hogy az eurót akkor lehet majd bevezetni, ha szűkebb lesz a rés az eurózóna, és a magyar gazdaság teljesítménye között, így a zónán belül is töretlen maradhat a gazdaság fejlődése.

Megvásárolta az NKM Nemzeti Közművek Zrt. az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt.-t. A mintegy 500 munkavállalót foglalkoztató társaság Magyarország észak-nyugati és dél-keleti részén 6 megyében több mint 775 ezer lakossági- és versenypiaci ügyfél földgázelosztását biztosítja. A tranzakcióval az ország déli részén valósult meg először teljes egészében az, hogy a földgáz- és áramszolgáltatást, és ellátáshoz szükséges hálózatot a Nemzeti Közművek biztosítja az ügyfelek számára.

A magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozata visszavonására és bocsánatkérésre kérte a román miniszterelnököt az RMDSZ ügyvezető elnöke. Porcsalmi Bálint szerint a kormányfő leplezetlenül megfenyegette a székelyföldi magyar közösséget. A miniszterelnök egy tévéinterjúban a romániai magyar autonómia-elképzelésekre reagált azzal, hogy felidézte korábbi nyilatkozatát a zászlóvitáról. Mihai Tudose akkor azt mondta, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is.

Ismét hároméves csúcs közelében mozog a kőolaj világpiaci ára. Az északi-tengeri Brentet napi csúcsán 69 dollár 59 centen jegyezték, ami 2015 májusa óta a legmagasabb érték. Az emelkedést az amerikai kereskedelmi olajtartalékok hetek óta tartó csökkenése táplálja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×