eur:
392.88
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán Viktor szerint 2030-ra jórészt Németország és a visegrádi országok finanszírozzák majd az EU-t - a nap hírei

Haladékot kérhetnek a megbüntetett ellenzéki pártok a Magyar Államkincstártól - az érintettek átverésként értékelik a javaslatot. A szociális demokráciát nevezte elérendő célnak a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje a szocialista párt budapesti évadnyitóján.

A magyar miniszterelnök szerint 2030-ra jórészt Németország és a visegrádi országok finanszírozzák majd az Európai Uniót. Orbán Viktor Berlinben, a legnagyobb német cégek vezetői előtt arról beszélt, hogy a visegrádi négyekhez tartozó országok rendkívül dinamikusan növekednek, és 2030-ra utolérik a nyugati ipari országokat, és nettó befizetői lesznek az uniós költségvetésének.

Javította Magyarország és a világ idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését a Világbank. A szervezet azzal számol, hogy idén 3,8 százalékkal, jövőre 3,1 százalékkal nő a magyar gazdaság, azonban 2020-ra az egész közép-európai régió növekedése mérséklődik, különösen Magyarországé, Lengyelországé és Romániáé.

A nemzetgazdasági miniszter azt javasolta az adóhatóságnak, hogy a választások előtt ne indítson behajtási eljárást és ne érvényesítsen inkasszót a számvevőszék által megbüntetett ellenzéki pártok ellen. A Magyar Államkincstár az érintett pártoknak féléves felkészülési időszakot, illetve kérelemre részletfizetési lehetőséget ajánl fel július elsejei kezdettel. Az ellenzéki pártok átverésként és csapdaként értékelik a javaslatot.

A többség nem lehet ellenzékben - fogalmazott a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje a szocialista párt budapesti évadnyitóján. Karácsony Gergely szerint a magyar emberek többsége változásra vágyik, ezért létre kell hozni a változást akarók szövetségét. A Párbeszéd társelnöke a szociális demokráciát nevezte elérendő célnak. Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke, a programismertetés felelőse pedig arról beszélt: ha nincs közös miniszterelnök-jelölt, közös lista, automatikusan kétharmada lesz a Fidesznek. Arra szólított fel, hogy be kell fejezni a demokratikus pártok közötti versenyt.

Európát újra erőssé és versenyképessé kell tenni, és ennek egyik legfőbb kulcsa a visegrádi országok és Németország gazdasági együttműködése - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Berlinben. Szijjártó Péter a német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése előtt arról beszélt, hogy Európa gazdasági tengelye eltolódott Közép-Európa irányába. Sigmar Gabriel német külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy "szinte végtelen" számú kapcsolat fűzi össze a német és a magyar gazdaságot, de az emberi és kulturális kapcsolatok is rendkívül szorosak.

Fejlesztési program indul a közepes vállalkozások számára 1,7 milliárd forint uniós forrásból. A gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár azt hangsúlyozta: a pályázók vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek. Lepsényi István elmondta: Magyarországon jelenleg mintegy ezer közepes vállalkozás működik, ezek adják a GDP egy százalékát. Az 500 legnagyobb ilyen cég közül több mint négyszáz magyar tulajdonban van.

Egyre nő az előfoglalási időtáv a turizmusban: a hosszú hétvégékre 3-4 hónappal előre lefoglalják szállásukat azok, akik biztos üdülést terveznek. A két tavaszi hosszú hétvégére már alig van szabad hely a legtöbb wellness szállodában. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az Inforádiónak az egyre élénkülő turizmussal magyarázta a változást. Könnyid László arra számít, hogy az előfoglalási kedvezmények ugyan a jövőben is megmaradnak majd, de nőni fog az az idő, amennyivel korábban kell majd foglalni a kedvezményes árhoz.

Csehországban jövő keddre halasztották a parlamenti bizalmi szavazást a kormányról. A halasztás előzménye, hogy a mandátumvizsgáló bizottság nem tudott megegyezni arról, meghallgassanak-e egy volt rendőrt Babis miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztése ügyében. Andrje Babis ellen büntetőjogi eljárást indult azzal a gyanúval, hogy egy beruházásnál visszaélt európai uniós támogatással.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×