eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Engedményt kaptak az ÁSZ által megbüntetett pártok

Féléves felkészülési időszakot biztosít, kérelemre részletfizetési lehetőséget ajánl fel - július 1-i kezdettel - a Magyar Államkincstár a tiltott támogatást elfogadó és a szabálytalanul gazdálkodó pártoknak - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az érintett pártok számvevőszéki vizsgálatával kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Magyar Államkincstár vezetőivel.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapítását követően a tiltott párttámogatásnak megfelelő összeget az érintett pártoknak kell befizetniük, az ennek megfelelő összegű büntetés érvényesítése a Magyar Államkincstár feladata - írták.

A nemzetgazdasági miniszter azt javasolta a NAV-nak, hogy mindezek figyelembe vételével ne indítson behajtási eljárást és ne érvényesítsen inkasszót az országgyűlési választásokat megelőzően, így az ÁSZ által előírt fizetési kötelezettségek a pártok választások előtti költségvetési gazdálkodását és a kampány támogatásokat nem érintik - írták.

Hangsúlyozták, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartani, a politikai pártoknak is, a törvénysértés következménye alól felmentést adni senkinek nem lehet.

"Az érintett politikai pártokat felszólítjuk arra, hogy a törvénytelen gazdálkodás miatti befizetési kötelezettségek ütemezéséről, a részletfizetés rendjéről kezdeményezzenek egyeztetést a Magyar Államkincstárral, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal" - áll a közleményben.

Jobbik: csupán átverés a részletfizetési lehetőség

A Jobbik átverésként értékeli a részletfizetés és a halasztás lehetőségét az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott bírság esetében.

Volner János, az ellenzéki párt alelnöke szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatására reagált, amely szerint féléves felkészülési időszakot biztosít, kérelemre részletfizetési lehetőséget ajánl fel - július 1-i kezdettel - a Magyar Államkincstár a tiltott támogatást elfogadó és a szabálytalanul gazdálkodó pártoknak.

A jobbikos politikus szerint Orbán Viktor megijedt és visszavonulót próbál fújni, utóbbi azonban csak látszólagos, a mögött csak pillanatnyi taktikai szempontok állnak.

Semmi garancia nincs arra, hogy nem hajtják be a Jobbikon a jogtalan bírságot a választásokig - fogalmazott.

Volner János a halasztási lehetőséget ahhoz hasonlította, mintha egy "betörő a lakásból távozva felajánlaná az ott lakónak, hogy a tévéért inkább két hét múlva jön vissza, és ettől a tulajnak repesnie kellene az örömtől".

Az alelnök az ellenzéki pártokkal szemben hozott ÁSZ-döntések visszavonását és új vizsgálat lefolytatását követelte, továbbá jelezte: törvénymódosítást kezdeményeznek azért, hogy a számvevőszéki döntések esetében is lehessen bírósági felülvizsgálat.

Egyúttal azt is jelezte: mindaddig folytatják a pénzgyűjtést, amíg a számvevőszék jogerősen vissza nem vonja az összesen 663 milliós pénzbüntetést.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×