eur:
393.84
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Katonai tárgyalásokat kezd a két Korea a feszültségek csökkentéséről - a nap hírei

Az Európai Bizottság elnöke szerint a visegrádi országok vezető szerepet tölthetnek be az unióban, ha betartják a közös szabályokat. Jogerősen két év börtönbüntetést kapott Geréb Ágnes.

A két Korea megállapodott abban, hogy katonai tárgyalásokat kezd a két ország közötti feszültségek csökkentéséről. A Szöul és Phenjan képviselői által megkezdett hivatalos tárgyalásokról kiadott közös közlemény szerint megállapodás született a katonai forródrót helyreállításáról is. A phenjani küldöttség korábban arról számolt be, hogy Észak-Korea sportolókat, magas rangú tisztviselőket és szurkolókat küld a téli olimpiára, amelynek Dél-Korea ad otthont.

Az Európai Bizottság elnöke szerint a visegrádi országok vezető szerepet tölthetnek be az unióban, ha betartják a közös szabályokat. Jean-Claude Juncker azután beszélt erről egy televíziós interjúban, hogy Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tárgyalt Brüsszelben. Az Európai Bizottság elnöke arról is beszélt: nem szabad fenyegetni tagállamokat a támogatások csökkentésével, és a menekültek elosztásának ügyében figyelembe kell venni, hogy Lengyelország sok menekültet fogadott be Ukrajnából.

Az adóügyekért felelős államtitkár szerint 2021-re el kell érni, hogy a legtöbb elektronikus bevallást a NAV készítse el. Tállai András abból az alkalomból beszélt erről, hogy a fővárosban egyszerre 7 kormányablakban nyílt meg az adóhivatal ügyfélszolgálata. Az államtitkár kiemelte: tavasszal már 1,4 millió adózó állampolgárnak a NAV készítette el elektronikusan az adóbevallását.

Csaknem félmilliárd forintot fordít a kormány nevelőszülők képzésére és továbbképzésére. A központi oktatási programban mintegy 2500 nevelőszülő vehet részt. A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár Nagykanizsán, az első vizsgázók tanúsítványainak átadásakor elmondta: a nevelőszülői hálózat fejlesztése érdekében két másik programban még nagyjából kétmilliárd forintot biztosítanak az érintetteknek.

A Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberális Párt is tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el 2015-ben és 2016-ban - állapította meg az Állami Számvevőszék. A DK-nak 8,2 millió, a liberálisoknak 6,1 millió forintot kell befizetnie 15 napon belül a központi költségvetésnek. Az ÁSZ a DK és a liberálisok esetében is a többi között a piaci ár alatti ingatlanbérlést kifogásolta. A DK már hétfőn jelezte: nem fizeti be a bírságot.

Nem fizeti ki önként a Jobbik az Állami Számvevőszék által kiszabott bírságot - számolt be a párt elnökségének döntéséről Vona Gábor elnök. Az ellenzéki politikus elmondta azt is, hogy továbbra is folytatják a pénzgyűjtést már több mint 50 millió forint gyűlt össze, míg az első negyedéves állami támogatás - mintegy 111 millió forint - már megérkezett a párt számlájára.

Az MSZP úgy döntött, hogy elindítja Bangóné Borbély Ildikót Csepelen, így két ellenzéki jelölt száll versenybe Németh Szilárd ellenében. Budai Bernadett, a szocialista párt szóvivője azt mondta: felajánlották az Együtt jelöltjének, Szabó Szabolcsnak az MSZP támogatását, ő azonban ezt visszautasította. Ezután döntöttek úgy, hogy saját jelöltet indítanak. Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke ugyanakkor azt mondta, hogy a szocialisták azt akarták, hogy Szabó Szabolcs ne az Együtt, hanem az MSZP színeiben induljon a választáson.

A válság előtti utolsó évhez képest még mintegy 40-50 százalékos növekedést tartana célszerűnek az optimális szint eléréséhez az új autók piacán a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke. Erdélyi Péter az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: az új autók piaca már magához térőben van, de el kellene érnie a több mint 150 ezres számot. Úgy vélte: a mostani újautó piacon 120-150 ezer közötti eladás lehetséges a jelenlegi vásárlóerő alapján.

Hosszú távon sem jelent semmilyen kockázatot a paksi atomerőmű 4. blokkjának minimális süllyedése - közölte a létesítmény kommunikációs igazgatója. Kovács Antal az MSZP aggodalmaira úgy reagált: 2017-ben kevesebb mint egy milliméter süllyedést mértek a szakemberek. A 4. blokk tavaly év végén kapta meg az üzemidő-hosszabbítási engedélyt.

Börtönbe kell vonulnia Geréb Ágnesnek. A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen két év szabadságvesztésre ítélte és tíz évre eltiltotta hivatásától az otthon szülés támogatásáról elhíresült szülész-nőgyógyászt. A táblabíróság két több mint 10 évvel ezelőtti, tragikus otthonszülés ügyében hozta meg az ítéletet. 2012-ben már elítélték Geréb Ágnest a két ügyben, akkor 2 év fogházbüntetést kapott, és tíz évre eltiltották hivatása gyakorlásától.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×