eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Döbbenetes adatok az orvoshiányról

Döbbenetes adatok az orvoshiányról

Továbbra is jelentős az orvoshiány Magyarországon. Míg a KSH nyilvántartásában több mint 65 ezer orvos szerepelt 2016-ban, kevesebb mint 60 százalékuk dolgozott ténylegesen szakmájában. Az orvosi kamara vezetője szerint azonban nem pontos a nyilvántartás, ennél jóval komolyabb orvoshiánnyal kell számolni.

A Magyar Nemzet írta meg a Központi Statisztikai Hivatal információira hivatkozva, hogy míg 2016-ban 65.320 orvos szerepelt az országos nyilvántartásban, közülük csupán 37.598-an végeztek orvosi tevékenységet, sokan ugyanis nyugdíjasok, szülési szabadságra mentek, vagy az itthoni állapotok miatt inkább külföldre. A betegeket az állami intézményekben ellátó szakemberek egy részét ráadásul valószínűleg több intézményben vagy osztályon is foglalkoztatják.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke döbbenetének adott hangot a cikkre reagálva, mert úgy látta, hogy nemcsak az orvosok hiánya jelent problémát az országban, hanem a nyilvántartás pontatlansága is.

"Hiszen Magyarországon nem, hogy 65 ezer orvos, de 45 ezer orvos sincs aktív működőként, hiszen a Magyar Orvosi Kamara tagsága – márpedig ez kötelező a gyógyításhoz – az összes nyugdíjassal és tagként megjelenő nem-orvossal együtt sem haladja meg a 48 ezret. Tudomásom szerint az érvényes működési nyilvántartással is bírók száma alig 30 ezer, márpedig csak ők gyógyíthatnak. Innentől kezdve a nyilvántartások iránti kétségemet szeretném kifejezni, mert egyszerűen számomra ezek az adatok nem férnek össze".

Az InfoRádió megkeresésére Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke hangsúlyozta, hogy az alapellátásban is nagy a probléma.

"Azért az elmúlt években megindult egy kicsit az alapellátás jövedelmezősége, tehát most már nem annyira rossz a helyzet, mint mondjuk 5-6-8 évvel ezelőtt, ez igaz. Ám még mindig nincs meg az alapellátásban a hosszú távú egzisztenciális biztonság, illetve - amit én sokszor elmondok - a szakmai helyzeten is változtatni kellene. És mi lesz, ha nem változik a helyzet? Az, hogy az országban  egyre nagyobb helyeken fog megszűnni a házi gyerekorvosi ellátás".

Az orvosok mellett szakdolgozókból is egyre nagyobb a hiány az ágazatban, ám Póta György úgy látta, hogy a bérszínvonal emelésével, illetve a szakmai kihívások növelésével megfordítható volna az évek óta tartó elvándorlási tendencia.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×