eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

LMP: az államadósság-ráta eléri az 2009-es szintet

A párt szerint a kormány elvesztette az államadósság csökkentésére irányuló harcot.

Az LMP szerint az Eximbank csatát vesztett az az uniós statisztikai hivatallal, az Eurostattal szemben, hiszen kiderült, hogy a pénzintézet adósságát hozzá kell számolni a magyar államadóssághoz.

Ungár Péter, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta:

az államadósság csökkentésére irányuló harcot a Fidesz-kormány elvesztette,

mert az orosz devizahitel a paksi bővítéshez és az Eximbank adóssága is rontja a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított magyar államadósság-rátát, amely ezzel a két tétellel eléri a 2009-es szintet.

A politikus hozzátette, az LMP szerint az Eximbank olyan tevékenységet folytat, amely semmilyen szinten nem szolgálja a külgazdasági érdekeket. A bank olyan kötött hitelprogramokat hajt végre, amelyek megtérülései és az eredményei nem láthatók - tette hozzá.

Ungár Péter szerint felháborító, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdasági érdekre hivatkozva adatot sem szolgáltat az Eximbank Mongóliába vagy a Fülöp-szigetekre kihelyezett hiteleiről, holott a pénzintézet közpénzt kezel.

Az LMP álláspontja az, hogy az Eximbankra a jelenlegi formában nincs szükség, hiszen egyetlen olyan programot sem tudnak felmutatni az elmúlt évekből, amely segítette volna a magyar gazdaságot.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×