eur:
395.91
usd:
366.9
bux:
65670.44
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Szamárköhögés: nincsenek teljes biztonságban a felnőttek

Szamárköhögés: nincsenek teljes biztonságban a felnőttek

A szakember szerint nem lehet kórházi fertőzésről beszélni a két kisbaba esetében, akik szamárköhögést kaptak el egy magánklinikán. Valószínűleg otthonról kaphatták el a kórt - mondta az InfoRádiónak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Fatális véletlen, hogy pár hét leforgása alatt két csecsemő is kórházba került szamárköhögés miatt” – fejtette ki véleményét Póta György. Körülbelül évi 30 beteg kerül kórházba, a megbetegedések alacsony száma a szamárköhögés elleni kötelező védőoltásnak köszönhető.

A betegség onnan kapta a nevét, hogy folyamatos, csillapíthatatlan, száraz ingerköhögésessel jár, ami kifárasztja a szervezetet. A szamárköhögés ellen az ötvenes évek óta kötelező a védőoltás Magyarországon. Az úgynevezett di-per-te oltás részeként

először két hónapos korban kaphatják meg a csecsemők, az előtte lévő időszakban védtelenek a betegséggel szemben. 

Az első oltás után 18 hónapos korban, majd 6 évesen, utána 12-13 évesen kapnak ismétlést a gyerekek. 

Póta György szerint a probléma az, hogy ezeknek az oltásoknak nincsen élethosszig tartó védettséget biztosító hatása, ezért a felnőttek között lehetnek enyhébb lefolyású megbetegedések, és ők átadhatják a kisgyerekeknek a fertőzést - a szakember szerint a mostani két esetben is ez történhetett.

Szerencsére, megfelelő kórházi körülmények között gyógyítható betegség a szamárköhögés a legkisebbek számára is. A terápiát légzéssegítéssel és oxigén adásával egészítik ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×