eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Jogtalannak tart egy hivatalos intézkedést? Jövőre ezt teheti

Jogtalannak tart egy hivatalos intézkedést? Jövőre ezt teheti

Januártól bíróságon támadható meg egy köztéri szobor felállítása vagy egy fizetős parkolási zóna kijelölése, de egy közlekedési tábla kihelyezése is - ismerteti a közigazgatási bíráskodás változásait a pénteki Magyar Nemzet.

A napilap cikke szerint az állampolgárok jogait is érintő jelentős változások jönnek az új évvel a közigazgatási perek területén. A közigazgatási bíráskodás abban speciális más típusú eljárásokhoz képest, hogy ezeknél az egyik peres fél mindig egy állami szerv, egy közigazgatási hatóság - ismertetette a lapnak Barabás Gergely, az Országos Bírósági Hivatal központi igazgatási feladatokkal megbízott közigazgatási bírája.

A közigazgatási bíráskodás lényege eddig az volt, hogy a különböző szervek által meghozott formális határozatokat az adott döntés érintettjei a bíróságon megtámadhatták. Legnagyobb újdonság, hogy ezt a kört kibővítik: január 1-től a közigazgatási szervek bármelyik intézkedése - amelynek hatása van a jogalanyokra - perelhető lesz az érintettek által. A szakember szerint januártól például peresíthető intézkedés lehet például egy köztéri szobor felállítása, egy közlekedési tábla kihelyezése vagy egy önkormányzati játszótér elbontása. Arról viszont nem szabad megfeledkezni, hogy a fő szabály szerint továbbra is a felperesnek kell majd bizonyítania. Például egy fizetőparkoló-zóna kijelölésének megtámadásakor igazolni kell, hogy célszerűtlen vagy szakszerűtlen volt, amihez adott esetben igazságügyi szakértőre lesz szükség.

Mindezekről még folyik a vita szakmai berkekben, a kérdések többségére a bírói gyakorlat fogja megadni a választ. A viták például arról szólnak, hogy egy traffipax kihelyezése önmagában egy autósra joghatással lévő, ergo megtámadható cselekmény-e, vagy olyan előkészítő cselekmény, ami után majd csak a bírságolás teremti meg a felülvizsgálati lehetőséget - ismerteti a Magyar Nemzet.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×