eur:
393.2
usd:
367.36
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Januártól 19,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó - a nap hírei

Megkezdődött a helyreállítás a vihar által megrongált polgárdi iskolában. A német alkotmánybíróság döntése szerint le kell töltenie büntetését az egyik utolsó élő auschwitzi lágerőrnek.

Januártól 19,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó. A munkaerőpiaci államtitkár az InfoRádióban arról beszélt, hogy a 2,5 százalékos csökkentés újabb 200 milliárd forintot hagy a munkaadóknál. Cseresnyés Péter kiemelte, hogy a hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően januártól a minimálbér 8, a szakmunkás bérminimum pedig 12 százalékkal emelkedik.

Visszaélések miatt visszavonta a Vidékfejlesztési programban mikro-vállalkozásoknak meghirdetett pályázati felhívását az illetékes hatóság. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint pályázati kifizetések még nem voltak, mivel a visszaélésekre még az elbírálási folyamat elején derült fény. A megyei kormányhivataloktól kapott információk alapján több pályázó tömegével igényelt regisztrációs számot, majd nyújtott be szinte azonos tartalmú kérelmeket.

Megerősített szolgálattal készül az Országos Mentőszolgálat az év utolsó éjszakájára – közölte a szervezet szóvivője. Győrfi Pál az InfoRádióban elmondta: Budapesten és a nagyobb városokban este 11 és hajnali 4 óra között a napi átlag többszörösére is emelkedhet a riasztások száma.

Eladta a Diófa Alapkezelő jegyzett tőkéjének 88 százalékát megtestesítő részvénycsomagját a Takarékbanknak az FHB Jelzálogbank. A bejelentés egy nappal követte a tájékoztatást arról, hogy az FHB-csoport, a takarékszövetkezeti integráció tagja értékesítette ingatlanos és befektetési cégét a Takarékbanknak, az integráció központi bankjának. Az FHB az új stratégiája alapján 2018-tól tisztán jelzálogbanki funkciókkal működik tovább.

Megkezdte a kárelhárítást és a helyreállítást a polgárdi iskolában a Székesfehérvári Tankerületi Központ. A Klebelsberg Központ tájékoztatása szerint a csütörtök délutáni vihar súlyosan megrongálta az iskolaépület és a szomszédos tornaterem tetőszerkezetét, és utóbbi épület teljesen beázott. Polgárdi polgármestere közölte: az iskola 400 tanulójából 160 diák elhelyezését kell megoldani csaknem egy hónapra.

A németek kétharmada nem tartja elegendőnek az uniós külső határ védelmét egy felmérés szerint. A Die Welt című lap megbízásából készített kutatás alapján a válaszadók csupán negyede ért egyet azzal, hogy Brüsszel megfelelően kezeli a bevándorlás ügyét. A menekültek tagállamok közötti elosztásának kérdésében a németek fele vallja, hogy valamennyi tagállamnak szolidaritást kell tanúsítania.

A német alkotmánybíróság döntése szerint le kell töltenie büntetését az egyik utolsó élő auschwitzi lágerőrnek. A 96 éves Oskar Gröning egészségi okokra hivatkozva fordult panasszal a testülethez. A férfit háromszázezer rendbeli gyilkosságban való bűnrészesség miatt 2015 nyarán ítélték négy év szabadságvesztésre, és büntetését hamarosan meg kell kezdenie.

A spanyol miniszterelnök azt javasolja, hogy január 17-én tartsa meg alakuló ülését az új katalán parlament. Mariano Rajoy ugyanakkor képtelenségnek minősítette azt a felvetést, hogy újra Carles Puigdemont legyen ismét a katalán elnök. A spanyol kormányfő arra figyelmeztette a leendő katalán kabinetet, hogy ne tegye ismét próbára a törvény hatalmát.

Németország nagyvárosaiban ismét rendkívüli óvintézkedéseket vezetnek be a hatóságok szilveszterkor. A terrorveszély miatt kordonokkal veszik körül a rendezvények területét. Az intézkedések kiterjednek a nők védelmére is, hogy ne ismétlődhessenek meg a 2015 szilveszterén tömegesen elkövetett zaklatások.

Franciaországban a biztonsági erők csaknem 140 ezer tagját mozgósítják az újévi ünnepségek biztosítására. A belügyminiszter elmondta: a katonai járőrözést az ország egész területére kiterjesztik a hatóságok. Párizsban több mint 10 ezer járőr ügyel majd a rendre.

Szlovénia szombattól megkezdi a hágai döntőbíróság tengeri határvonalra vonatkozó határozatának végrehajtását, és pénzbírsággal sújtja azokat a horvát halászokat, akik a Pirani-öbölben vetik ki hálójukat. A törvényszék júniusban a Pirani-öböl jelentős részét Szlovéniának ítélte. Az ítéletet Horvátország nem tekinti magára nézve kötelező érvényűnek.

New York polgármestere szerint egy kisgyermek okozta a csütörtöki tragikus bronxi tüzet. Bill de Blasio a CNN hírtelevíziónak elmondta: az eddigi információkból az derült ki, hogy az egyik lakásban egy kisgyermek játszadozott az égő tűzhellyel. Az ötemeletes házban 12-en - köztük egy csecsemő és négy kisgyermek - vesztette életét, négy sérült továbbra is életveszélyes állapotban van.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×