eur:
394
usd:
368.28
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Áremelés jöhet jövőre a budapesti taxiknál

Áremelés jöhet jövőre a budapesti taxiknál

Néhány hónapja egyre nehezebb taxit kapni a fővárosban: a diszpécserek gyakran nem veszik fel a telefont, nem tudnak autót küldeni vagy lemondják a fuvart.

A budapesti taxishiányból nem következik, hogy kevesebb taxis lenne kinn az utcákon:

nagyjából 5600 sofőr dolgozik,

azonban az egyre több utas, a megnövekedett igények miatt ez a szám is kevésnek bizonyul. Főleg úgy, hogy

lelassult Budapest közlekedése, autós áteresztőképessége, így a taxik is lassabban közlekednek.

Ez főleg az ünnepi időszak alatt érzékelhető, a sofőrhiány pedig ugyanúgy fennáll a BKV-nál és a fuvarozó cégeknél is, ezek pedig vonzóbb állások, mint a budapesti taxizás.

Dudás Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közlekedési osztályának vezetője az InfoRádiónak elmondta, a 2013-as fővárosi rendelet értelmében évente felül lehet vizsgálni a tarifákat,

ezért a kamara javasolni fogja, hogy 2018 elején legyen áremelés,

hogy ez a pálya vonzóbb legyen a vállalkozások számára. A folyamatban lévő tárgyalásokról Dudás nem beszélt, de bízik abban, hogy lesz olyan tarifa, ami egyrészt még megfizethető az utasoknak, másrészt lehetővé teszi, hogy új vállalkozások is megjelenjenek a piacon. Ettől  várják majd, hogy könnyebben fel tudják tölteni a hiányzó taxis állásokat.

Nem 100 százalékos garancia az előrendelt taxi

A közlekedési osztály vezetője azt is elmondta, hogy csak részben igaz, hogy ha valaki egy-két nappal, akár egy héttel előbb lead egy rendelést, arra garantáltan taxit fog kapni. 

"Az igaz, hogy a fuvarszervező taxitársaságok úgy kezelik az előrendelést, hogy az mindennel szemben elsőbbséget élvez. De nem adhatják ki a címet korábban, mint a rendelés tényleges időpontja előtt 20-25 perccel, hiszen ha kiadná, az adott sofőrrel egy hét alatt bármi történhet, ez nem lenne nyomon követhető. Egy úgynevezett élesztési idővel adják tehát ki a rendelést a diszpécserek, de ha ebben a 20-25 percben nincs a környéken szabad autó, akkor az előrendelésre sem fog tudni a fuvarszervező taxit biztosítani."

„Ha nincs a környéken autó, akkor a mobilapplikáció sem »varázsige«”

 –  mondta Dudás, aki hozzátette, ilyen csúcsidőszakban már csak az URH-val való kommunikáció marad, amivel még meg lehet próbálni, hogy szabad taxit találjanak.

Szilveszteri szerencse

A szilveszter a világ más pontjain is a probléma csúcsa, ilyenkor sehol sem fogadnak előrendelést. Dudás ezért azt javasolja, hogy az év utolsó napján az utasok legyenek türelemmel: ha már fogadta egy taxitársaság call centere a hívásukat és már a várakoztató zenét hallják, ne tegyék le a telefont, mert akkor a hívásukat már sorba állította a rendszer. Inkább várják meg, hogy felvegye a kezelő, mert ha leteszik, akkor újrakezdődik a várakozás, de újra hosszú idővel, már a sor végéről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×