Ezeket mindenkinek tudnia kell a szilveszteri pirotechnikai eszközökről

InfoRádió / MTI
2017. december 27. 16:20
Honnan lehet tudni, hogy legális árustól akarunk-e vásárolni? Szabad-e petárdát használni? Miért veszélyesek és ezért kerülendők az átázott termékek? Meggyújthatja a rakétát egy gyerek?

Az egész évben működő árusítóhelyeken felül országszerte csaknem hétszáz helyen lehet szilveszteri pirotechnikai eszközt vásárolni csütörtöktől.

A szilveszterkor felhasználható - úgynevezett hármas kategóriájú - pirotechnikai eszközöket árusítani december 28-tól december 31-ig, felhasználni pedig december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet.

A pirotechnikai termékek hanghatás, veszélyesség és hatóanyag alapján négy kategóriába sorolhatók: az első két osztályba tartozókat egész évben lehet forgalmazni, míg a negyedik kategóriásokat csak képzett szakemberek vásárolhatják. Az év utolsó napjaiban rendőrhatósági engedéllyel a harmadik osztályba tartozókat lehet eladni magánszemélyeknek korlátozott mennyiségben, három kilogramm hatóanyag-tartalomig. Ezek tárolása és felhasználása veszélyes üzem, mivel jelentős mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, zajszintjük magas és jelentős látványhatást okoznak  - fejtette ki szerdai sajtótájékoztatóján az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) igazgatásrendészeti főosztály rendészeti osztályának kiemelt főreferense, Cserényi József .

Magánszemély petárdát nem használhat, mivel már annak birtoklása is szabálysértésnek számít, és 150 ezer forintig terjedő büntetéssel sújtható.

Szerda reggelig 227 ember ellen indult pirotechnikai termékkel kapcsolatos eljárás - közölte az ORFK főreferense.

A szabályosan működő árusítók forgalmazási engedélyt kapnak, amit jól láthatóan helyeznek ki, termékeik pedig rendelkeznek tanúsítvánnyal és az F3 jelölést tartalmazó tanúsítási számmal, valamint közérthető magyar nyelvű használati utasítással.

Ellenőriz a katasztrófavédelem

Bérczi László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője hangsúlyozta, hogy az illegális árusok termékei veszélyesek lehetnek. Az ideiglenes engedéllyel rendelkező árusokat a katasztrófavédelem folyamatosan ellenőrzi, így vizsgálhatják a szükséges oltókészülékeket, a tárolási körülményeket és a mennyiségi korlátok betartását, hiszen - mint mondta - csak meghatározott mennyiséget lehet tárolni és forgalmazni.

Szilveszteri pirotechnikai eszközöket csak 18 éven felüliek vásárolhatnak, gyermekek pedig még felnőtt felügyelete mellett sem gyújtatják meg azokat.

Szilveszterkor általában 40-50, pirotechnikai eszköz miatti tűzesethez hívják a tűzoltókat országszerte, különösen veszélyesek az erkélyekre érkező vagy az autókat megrongáló rakéták - közölte.

Vigyázni kell az átázott termékekkel

Huszák András, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálat készenléti osztályának vezetője kiemelte, hogy az illegális utcai elárusítóknál a vásárlói panaszokat nem lehet érvényesíteni, azok szakképesítés hiányában általában nem ismerik a termékeiket, nem garantálják a tárolás és a szállítás biztonságát. Utóbbi azért is veszélyes, mert az átázott termékek működése megváltozhat és kiszámíthatatlan lehet - tette hozzá.

A megvásárolt pirotechnikai eszközöket a sugárzó hőtől és az elektrosztatikus feltöltődéstől is óvni kell, nem tárolhatóak tűz- és robbanásveszélyes eszközök - például gázpalack vagy vegyi áru - mellett, valamint tilos a mennyiségi korlátozást megszegni.

Az ellenőrzés a felhasználás előtt sem maradhat el - különös tekintettel a meghibásodásra, sérült csomagolásra, átázásra -, a helyszínt pedig gondosan meg kell választani,

messzire elkerülve az olyan veszélyes területeket, mint a benzinkutak és más tűzveszélyes anyagot tartalmazó épületek környéke - tette hozzá. A lövés irányában nem lehet faág, erkély, villanypózna, be kell tartani a biztonsági távolságot és kilövés előtt biztonságosan rögzíteni kell a rakétákat.

Huszák András közlése szerint

a legtöbb baleset a nem rendeltetésszerű használatból, a házi barkácsolásokból ered, de az erős szél és csapadék is veszélyessé teheti a pirotechnikai eszközök használatát.

Nem ritkák a súlyos kézbalesetek, amputációk

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy minden pirotechnikai eszköz veszélyes, ha szabálytalanul használják.

Az ilyen kellékek a leggyakrabban - csaknem 40 százalékban - a kéz sérüléseit okozzák, a balesetek nem ritkán súlyos roncsolással, akár amputációval végződnek - tette hozzá. Gyakoriak a fejet, arcot érő balesetek is - ezek fele a szem sérülésével jár -, de más testrészek is károsodhatnak felelőtlen használat vagy hibás termék miatt - közölte.

Győrfi Pál is a házilag barkácsolt és az illegálisan beszerzett pirotechnikai eszközöket nevezte a legveszélyesebbnek, a zaj- és fényhatások pedig - mint mondta - a szívbetegeket is veszélyeztetik.

Az Országos Mentőszolgálat az év utolsó napjára megerősített szolgálattal, plusz mentőkocsikkal és irányítókkal készül - közölte.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Győrfi Pál: még egy játékszámba menő eszköz is veszélyes lehet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Csütörtöktől lehet legálisan tűzijátékot vásárolni
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást