eur:
394.39
usd:
371.27
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Orbán Viktor: Magyarország a saját lábán áll - a nap hírei

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság uniós források nélkül is működtethető. Meghosszabbította 20 évvel a paksi atomerőmű 4. blokkjának üzemeltetési engedélyét az Atomenergia Hivatal. Gyurcsány Ferenc szerint létrejött az ellenzéki megállapodás gerince az MSZP-vel kötött megegyezéssel. A nap legfontosabb hírei december 22-én.

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság uniós források nélkül is működtethető, hiszen annak motorja az emberek munkája. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: Magyarország nincs rászorulva senkinek a pénzére, a saját lábán áll, és a gazdaság elég rugalmas ahhoz, hogy alkalmazkodjon egy esetleges változáshoz. A kormányfő méltánytalannak és igazságtalannak nevezte az Európai Unió eljárását Lengyelországgal szemben. Úgy vélte: Magyarországnak is az az érdeke, hogy Varsót ne büntesse Brüsszel, ezt a magyar állam meg fogja akadályozni.

Meghosszabbította 20 évvel a paksi atomerőmű 4. blokkjának üzemeltetési engedélyét az Országos Atomenergia Hivatal. A határozat indoklása szerint nincs olyan körülmény, amely kizárná a tervezett üzemidőn túli üzemeltetést 2037. december 31-ig.

A Jobbiktól követelt dokumentumok átvételére szólította fel az Állami Számvevőszéket az ellenzéki párt. A Jobbik gazdasági igazgatója azt mondta: miközben az ÁSZ a párt 2015-16-os gazdálkodására, valamint idei plakátkampányára vonatkozó iratok nyilvánosságra hozatalát kéri, három hónapja nem hajlandó azokat átvenni. Schön Péter hangsúlyozta: a dokumentumok bizonyítják, hogy a Jobbik nem fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint létrejött az ellenzéki megállapodás gerince azzal, hogy meg tudtak egyezni az MSZP-vel. Gyurcsány Ferenc azt mondta: reméli, hogy további pártokkal is össze tudnak fogni. A DK elnöke kitart amellett, hogy több választót lehet megnyerni akkor, ha minden ellenzéki párt külön listát állít.

Karácsony Gergely szerint a politikának a békés hétköznapokról, a kormányzásnak pedig olyan lépésekről kell szólnia, amelyek visszaviszik Magyarországot Európa felé. A Párbeszéd, az MSZP és a Liberálisok közös miniszterelnök-jelöltje azt mondta: olyan világot építenének, amelyben a politikának nem az a dolga, hogy állandóan harcoljon és mindenkiben ellenséget lásson. Kiemelte: feladatuknak tartják, hogy a politika 2018 után a jó oktatásról és egészségügyről, valamint a magasabb bérekről és nyugdíjakról szóljon.

Októberben az export euróban számolt értéke 11,5 százalékkal, az importé 17,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A Központi Statisztikai Hivatal a második becslés alapján azt közölte: a kereskedelmi többlet 495 millió euró volt, 302 millióval kevesebb az egy évvel korábbinál.

Magyarországon is mérhető volt, de egészségi ártalmakat nem okozott a még októberben a környezetbe került radioaktív ruténiumizotóp - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia közleményében. A tanulmány szerint a sugárzó anyag forrását eddig nem sikerült egyértelműen azonosítani. A mérések alapján szakértők elsősorban az Urál és a Volga vidékét jelölték meg a kibocsátás lehetséges helyszíneként.

Spanyolország kormánya a törvény szerinti együttműködést kínál az alakuló katalán kabinetnek – jelentette ki a spanyol miniszterelnök. Mariano Rajoy hangsúlyozta: bármelyik politikai erő is szerzi meg a többségi támogatást a katalán parlamentben, a létrejövő kormánynak alá kell vetnie magát a törvényeknek. Előzőleg Carles Puigdemont leváltott katalán elnök azt mondta, kész lenne találkozni a spanyol kormányfővel, de csak Spanyolországon kívül.

Az Egyesült Államokban aláírta a kongresszus által a héten elfogadott adótörvényt az elnök. Donald Trump hangsúlyozta: a jogszabálycsomag másfélezer milliárd dolláros adócsökkentést irányoz elő. A republikánus adócsomag alapján a legmagasabb jövedelműek adója 37 százalékra csökken, emellett jelentős mértékben nőnek a kedvezmények. Az ellenzéki demokraták szerint a módosítások a gazdagoknak és nagyvállalatoknak kedveznek, míg az alacsonyabb jövedelmű amerikaiaknak több adót kell fizetniük.

Újabb szankciókat szavazott meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken Észak-Koreával szemben. A 15 tagú testület egyhangúlag, Kína egyetértésével szavazta meg a Washington által javasolt új büntető intézkedéseket a phenjani rezsim nukleáris és rakétaprogramja miatt.

Vallomása szerint a muszlimokkal szembeni rossz bánásmód ellen akart tiltakozni a Melbourne-i gázoló. Az kábítószerfüggő és pszichés problémákkal küzdő afgán származású férfi csütörtökön autójával szándékosan a járókelők közé hajtott egy gyalogátkelőn. Húsz ember sérült meg, három állapota továbbra is válságos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×