eur:
395.26
usd:
366.14
bux:
65422.86
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ismét bővült a Fidesz tábora

Ismét bővült a Fidesz tábora

Tovább erősödött a Fidesz decemberben a Závecz Research közvélemény-kutatása szerint. A nagyobbik kormánypárt szavazótábora a teljes népesség körében az utóbbi egy hónapban 31-ről 33 százalékra bővült.

A nyár közepe óta 700 ezer új választó csatlakozott a Fideszhez, a párt minden társadalmi rétegben erősödött, de a nyugdíjasok, az alacsony iskolázottságúak és a 10 ezer főnél kisebb lélekszámú településeken az átlagot meghaladó mértékben, 14-16 százalékponttal – derül ki a felmérésből.

A Jobbiknak egy kicsivel ismét kevesebb támogatója lett, novemberben 10 százalékot ért el, ezúttal 9 százalékos. Az MSZP őszi visszaesése megállt, maradt 8 százalékos. Szoros versenyt fut a DK és az LMP, mindkét párt a választókorúak 5 százalékára számíthat – előbbi 1 százalékpontot veszített, utóbbi tábora nem változott. A felmérésben még közösen mért Együtt-Párbeszéd – akárcsak a múlt hónapban – 2 százalékos, s nem módosult a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok táborának mérete sem - 1 százalékon állnak. A pártoktól távolságot tartók csoportja 34 százalékos.

A biztos pártválasztók közé a választópolgárok bő négytizede tartozik. Az aktivitás ugyan enyhén emelkedik, de Závecz Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy a körükben közzétett adatok tájékoztató jellegűek. Ebben a szavazói körben

  • a Fidesz 52 százalékot ér el,
  • a Jobbik 14 százalékos.
  • A szocialista pártot az eltökélt szavazók 12 százaléka támogatja,
  • a DK-t 8,
  • az LMP-t 7 százalék.
  • Az Együtt-Párbeszéd mögé az aktív választók 3 százaléka sorakozott fel,
  • a Momentum 2 százalékos volt, a Kétfarkú Kutyapárt és
  • a Liberálisok 1-1 százalékosak.

Kettéosztott az ország lakossága, amikor a kormány maradásáról vagy távozásáról mond véleményt. Az elmúlt hónapokban a kormányváltók voltak többen, legutóbb, novemberben 44 százalék volt az arányuk, decemberben 39 százaléknyian vannak. A jelenlegi kabinet maradását kívánók aránya nem módosult, 38 százalék. A kormánypárti és ellenzéki szavazók véleménye egyre markánsabb, alig van már körükben hezitálás, előbbiek 98 százaléka szeretné, ha maradna az Orbán-kormány, utóbbiak 90-95 százaléka a távozását óhajtja. A pártnélküli szavazók java része, 54 százaléka nem nyilvánít véleményt a kérdésben, de több mint kétszer nagyobb a kormány leváltását kívánók aránya a maradást szorgalmazóknál (32%-14%).

A szavazópolgárok a tekintetben is megosztottak, hogy

legyőzhető-e a Fidesz a jövő évi parlamenti választáson: 36 százalékuk szerint erre van esély, míg 39 százalék úgy véli, hogy nincsen.

A kormány maradását kívánók csoportja valamivel optimistább. mint a váltást kívánóké: az előbbiek 76 százaléka úgy véli, hogy a Fideszt nem tudja legyőzni az ellenzék, utóbbiak 68 százaléka szerint elképzelhető, hogy a kormánypárt elveszíti a választást. Az ellenzéki pártok hívei közül a szocialisták és a DK-sok a legreménykedőbbek, nyolctizedük szerint legyőzhető a Fidesz. A pártnélküli szavazók viszont valamivel inkább arra hajlanak, hogy 2018-ban az ellenzék nem tudja megverni a kormánypártot - 30 százalékuk vélekedik így. E pártválasztásában bizonytalan csoport 22 százaléka szerint viszont elképzelhető a kormányváltás. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×