eur:
393.85
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Friss információ Repülős Giziről

Ezúttal csak 71 napot töltött rács mögött a magyar kriminalisztika unikuma, a 91 éves tolvajkirálynő. Repülős Gizi ma ismét kiszabadul. Összesen 40 év börtönt kapott pályafutása alatt, amiből tizenhetet le is töltött - olvasható a Magyar Időkben.

Szeret lopni

Az átlagbűnözőnél jóval műveltebb, jóindulatú, akinek örömöt szerez a lopás - így jellemezte egy volt börtönőrnő Repülős Gizit, azaz Kosztor Sándorné Bodnár Gizellát. A tolvajmatróna október 18-án múlt 91 éves, ám még felettébb aktív. Ma szabadul a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet gyengélkedőjéről, ahol letöltötte a büntetését, amit azért kapott, mert a legutóbbi, idén nyári tatabányai lopáskísérletéért kirótt pénzbüntetést nem fizette be.

A volt börtönőrnő szerint az idős hölgy soha életében nem ült repülőn, hiába ragasztották rá az 50-es években a Repülős Gizi nevet. A tolvajkirálynő szerint egy nyomozó aggatta rá ezt a ragadványnevet, miután egy lopása után házkutatáskor találtak a lakásukon egy belföldi repülőjegyet, amely a férje nevére szólt. Az egykori fogvatartója szerint azonban nem így történt, hanem úgy, hogy az asszony olyan gyorsan változtatta a helyét az országban, amit az 50-es években csak repülővel lehetett volna.

Repülős Gizi pontosan megtervezte az akcióit. Személyautóval jutott el a kiszemelt településre – az országban szinte alig van olyan hely, ahol ne lopott volna –, felmérte a lehetséges célpontokat, majd néhány nap múlva vonattal, busszal visszament. A bűncselekményeket a visszainduló járatokig elkövette. Mire felfedezték a lopást, ő már Budapesten volt. Akkor sem jön zavarba, ha ott lakóval találja szemben magát, kimagyarázza a helyzetet. Legutóbb például egy rég meghalt színészt keresett az adott helyszínen.

A 91 éves nő 1953-tól kétszáz bűncselekmény miatt állt bíróság előtt. Jóval többször lophatott, ám csak ennyit sikerült rábizonyítani, vagy nem derült ki a lopás, mert a hozzátartozói visszaadták a zsákmányt a tulajdonosoknak, mielőtt rendőrségi ügy lett volna belőle.

Arról, hogy miért érez kényszert, hogy lopjon, egy interjúban azt mondta: „Agyhártyagyulladásom volt fiatalkoromban, és azóta lopnom kell, mert egyébként belehalnék.”

Az egykoron irodalom- és történelemtanár, aki máig könnyűszerrel felidéz szinte bármilyen versrészletet, három nyelven beszél folyékonyan, és rejtvényfejtésben biztosan olimpiai aranyérmes lenne - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×