eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Több ezer gyerek veszélyben - ezt lépi a kormány

Több ezer gyerek veszélyben - ezt lépi a kormány

Kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás. A betegség súlyos szövődményeket okozhat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatása szerint a bárányhimlő elleni vakcina beadása 15 és 18 hónapos korban, két részletben lesz kötelező. Magyarországon ugyanis a bárányhimlő okozza a bejelentett fertőző betegségek felét. Az évi megbetegedések száma 28 800 és 52 600 között változott 1998 és 2016 között. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy egy rendkívül virulens fertőzésről van szó.

„Egy bárányhimlős egy kisebb teremben félóra alatt mindenkit megfertőzhet,

ez a közösségek nagyfokú átfertőződésének magyarázata.”

Kulcsár Andrea, a Szent László Kórház főorvosa, védőoltási szaktanácsadó az InfoRádió Aréna című műsorában felhívta a figyelmet, hogy a bárányhimlő súlyos szövődményeket okozhat.

„Azért lényeges a megelőzése, mert soha nem lehet tudni, kinek lesz súlyos szövődménye. Lehet százalékos arányokat mondani, de ha az én gyerekem, akkor ezer százalék, én vagyok vele három hétig a kórházban, ahol hiába mondják, nem súlyos a kisagyi gyulladás, halálra aggódom magam. Vannak súlyosabb szövődmények is, van, hogy végig kell nézni a véráram- vagy felülfertőződést, esetleg sebészeti beavatkozást is. Sok szülő értetlenül áll, hogy miért nem tudott ezekről.”

Póta György is a felülfertőzésekre, szövődményekre hívta fel a figyelmet.

„Negyvenezer fölötti éves megbetegedésből kétszáz olyan, súlyos szövődményes eset, amely intenzív kórházi kezelést igényel vagy maradandó, elsősorban idegrendszeri, illetve lágyrész-károsodással jár.”

A Nemzeti immunizációs programba illesztik és kötelezővé teszik a bárányhimlő elleni védőoltást, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma arról is tájékoztatott, hogy az egészségügyi dolgozókat megvizsgálják megkapták-e a kanyaró elleni védőoltást, vagy átesve a betegségen ellenállóak-e, és ha nincs meg az immunstátuszuk, kötelező lesz számukra a kanyaró elleni vakcina beadása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×