eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szijjártó Péter sürgeti az Európai Uniót

Szijjártó Péter sürgeti az Európai Uniót

Magyarország azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió gyorsítsa fel a montenegrói csatlakozási tárgyalásokat, mégpedig úgy, hogy a jövő év első felében a 35-ből fennmaradt három tárgyalási fejezetet is nyissa meg, és ezt követően ne teljen el négy évnél hosszabb idő a tárgyalások lezárásáig - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi podgoricai sajtótájékoztatóján.

Egy olyan felkészült ország esetében, mint Montenegró, megmagyarázhatatlan lenne, ha négy évnél tovább húzódnának a tárgyalások - tette hozzá.

Leszögezte: Magyarország határozott és elkötelezett támogatója Montenegró európai uniós integrációjának, Budapest ugyanis azt az álláspontot képviseli, hogy a Nyugat-Balkán biztonsága igazi európai biztonsági érdek, a Nyugat-Balkán biztonságához vezető leggyorsabb út pedig az európai integrációs út.

Szijjártó Péter kiemelte: Montenegró megérdemelten vált a NATO tagjává, és legalább annyira megérdemli azt is, hogy hamarosan az Európai Unió tagjává váljon. "Podgorica a nyugat-balkáni stabilitás egyik pillére, ezért az ország EU-integrációja jelentős mértékben hozzájárulna az egész térség stabilitásához, amelynek pedig jelentős befolyása van az egész európai kontinens biztonságára" - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

A két ország közötti gazdasági együttműködésről szólva Szijjártó Péter rámutatott, hogy a kapcsolatok most újabb lendületet kapnak, a bankszektor, az energetika és az idegenforgalom területén ugyanis jelentős tárgyalásokat folytatnak a magyar cégek Montenegróban az újabb komoly beruházások lehetőségéről.

A kereskedelmi kapcsolatok további bővítése céljából kedden Podgoricában az Eximbank és a montenegrói Fejlesztési és Beruházási Alap keretmegállapodást kötött, amely megteremti a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséhez szükséges finanszírozási hátteret a vállalatok között.

A külgazdasági és külügyminiszter fontosnak nevezte azt az oktatási megállapodást, amelyet kedden kötött a montenegrói oktatási miniszterrel, és amelynek értelmében a jövő év szeptemberétől évente 30 montenegrói hallgató tanulhat magyar egyetemeken magyar állami ösztöndíjjal.

Szijjártó Péter Montenegróban találkozott a külügyminiszterrel, valamint az oktatási, a gazdasági és az európai integrációért felelős tárca vezetőjével, illetve udvariassági látogatást tett Filip Vujanovic államfőnél, Dusko Markovic miniszterelnöknél és Ivan Brajovic házelnöknél.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×