eur:
394.36
usd:
370.09
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Lazább szabályozás várhat az autósokra - a nap hírei

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén a monetáris tanács. Még több támogatásra számíthatnak a családok jövőre – közölte az emberi erőforrások minisztere. Nyugdíjasokat segítő minimumprogramban állapodtak meg ellenzéki pártok. A nap legfontosabb hírei december 19-én.

Nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem a monetáris tanács - közölte a Nemzeti Bank. A döntés hatására a forint erősödött. Az inflációs cél fenntartható elérését 2019 közepére várja a monetáris tanács. A testület ehhez az alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók tartós fenntartását tartja szükségesnek.

Jövőre új termék, egy belföldön kibocsátott eurókötvény jelenik meg a piacon, amelyet a forint államkötvény aukcióhoz hasonló rendszerben bocsát majd ki az Államadósság Kezelő Központ -jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály kiemelte: már nyolcadik éve csökken az államadósság, a kamatkiadások jövőre várhatóan a GDP 2 százaléka alá mérséklődnek. Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója elmondta: a költségvetés devizaaránya a jövő év végére várhatóan 20 százalék alá mérséklődik az idei 22-ről.

A kormány a tervek szerint már jövőre leköti a 2020-ig tartó uniós ciklus valamennyi forrását, a hazai vállalkozások ezt követően az államtól juthatnak támogatásokhoz - közölte a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. Csepreghy Nándor az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az uniótól összesen 12 ezer milliárd forint érkezik, de évről-évre egyre több a hazai forrást biztosít az állam.

Jövőre azután is lehet majd matricát venni, hogy az autós fölhajtott az autópályára, enyhítenek a pótdíjazás szabályain, és bevezetik a havi matricát a motorosoknak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint az úthasználat megkezdése után egy órája lenne az autósnak, hogy megvásárolja a matricát. A jogtalan úthasználatért kiszabott alap-büntetés befizetésére adott türelmi idő a duplájára, 60 napra emelkedne. Aki pedig rossz kategóriára vált matricát, annak a mostaninál kisebb összegű, 7500 forintos büntetést kellene fizetnie januártól.

A családok éve lesz 2018, aminek köszönhetően még több támogatást és figyelmet kapnak a családok - mondta az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán az új intézkedések közül kiemelte egyebek mellett, hogy jövőre havi 35 ezer forintra nő a kétgyerekesek családi adókedvezménye, bővül és emelkedik a diplomás gyed összege, bővül a lombikbébi program. Novák Katalin, családügyi államtitkár elmondta, hogy a tárca számos tájékoztató anyaggal és programmal készül.

Nyugdíjasokat segítő minimumprogramban állapodtak meg ellenzéki pártok, a dokumentumot 11 szervezet írta alá. Ebben szerepel a többi között a nyugdíjak értékállóságának garantálása, valamint a differenciált nyugdíjemelés is. A minimumprogram elfogadást a Nyugdíjas Parlament kezdeményezte.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az új összetételű osztrák kormány létrejötte új korszakot nyit az osztrák-magyar stratégiai kapcsolatok fejlesztésében. Szijjártó Péter tárcavezető kijelentette: a jobboldali pártok győzelme Ausztriában jó hír Magyarország számára, mert a politikusokkal lehetőség nyílik az Európát feszítő történelmi kihívások érdemi megválaszolására.

A berlini terrortámadásnak soha nem lett volna szabad megtörténnie – jelentette ki a német államfő a merénylet egy éves évfordulóján rendezett megemlékezésen. A német fővárosban emlékművet avattak az áldozatok tiszteletére. Frank-Walter Steinmeier hangsúlyozta: fel kell tárni az egy évvel ezelőtti terrorakcióval kapcsolatos mulasztásokat, és tanulni kell a hibákból. A tavalyi karácsonyi vásárban elkövetett kamionos merényletben 6 nemzet 12 polgára halt meg, 48-an megsebesültek Berlinben.

A dízelbotrányban érintett gépkocsik javítására tett vállalásai teljesítésére szólították fel a Volkswagent az Európai Bizottság. A tagállamok fogyasztói hatóságai közben sürgették, hogy a Volkswagen gyorsítsa fel az autók javítását és emelje a szervizelés színvonalát, ugyanis a károsanyag-kibocsátást manipuláló szoftverhamisítás az Európai Unióban eladott autók 73 százalékát is érintheti.

Romániában a képviselőház után a szenátus is megszavazta az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomag első jogszabályát. A hetek óta tartó tüntetéseket kiváltó törvény alapján az ügyészeken vagy bírákon hajtják majd be azokat a kártérítéseket, amelyek kifizetésére az érintettek helytelen döntései miatt kötelezték az államot.

Az Egyesült Államokban gyorshajtás okozhatta a hétfői vonatbalesetet. A Seattle közelében kisiklott személyvonat a megengedett 50 helyett óránként 130 kilométeres sebességgel ment bele a kanyarba, mielőtt autópálya feletti hídon kisiklott, és a kocsik az úttestre zuhantak. Három ember meghalt, 72-en megsérültek.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×