Megszólalt a hatóság a gyógyszerhiány ügyében

Infostart
2017. december 17. 08:30
A nemzeti gyógyszerkincsnek csak egy százaléka hiánycikk – állítja a Pálffyné Poór Rita. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Gyógyszerhatósági Ügyek Főosztályának vezetője az InfoRádiónak elmondta: ha valamely gyógyszer vagy vakcina hiányzik, napokon belül képesek pótolni.

A hatóság a honlapján transzparensen, mindenki számára elérhető módon helyezi el azokat a készítményeket, melyek hiányával kapcsolatban érkezett bejelentés – hangsúlyozta Pálffyné Poór Rita. Ez ma 190 gyógyszert – 380 kiszerelést – jelent, ami a 38 ezres nemzeti gyógyszerkincsnek csupán az egy százaléka – tette hozzá. Az oldalon található dokumentum végén a szervezet a hiánycikkek helyettesítésére ajánlott készítményeket és egyéb megoldásokat is kínál.

Hosszú távú gyógyszerhiány a vakcinák esetében merül fel: az agyhártyagyulladás B törzse ellen sokáig nem volt elérhető oltóanyag, pár héttel ezelőtt pedig a 4 és 9 komponensű HPV elleni szérum hiányáról szóltak a hírek. A hatóság főosztályvezetője szerint néhány nap különbséggel megérkeznek az ilyen készítmények, és ilyen rövid idejű csúszás az oltási sorban nem jelent problémát. Ahogy kiderül a hiány, a szervezet azonnal forrást keres az Európai Unióban, és hamar megszüntetik a problémát – hangsúlyozta. Az oltópontokban pedig éves készletet halmoznak fel, hozzájuk lehet fordulni ilyen esetben.

Magyarország nemzetközi viszonylatban mozgékony és sikeres – véli Pálffyné Poór Rita. Az unió más tagállamainak visszajelzése szerint egyes országokban nehezen birkóznak meg a gyógyszerhiánnyal – különösen a vakcinák esetében –, volt, hogy a magyar hatósághoz fordultak stratégiai tanácsért. A főosztályvezető megoldásként említette a kontingens engedély és a személyre szabott egyedi gyógyszerimport jogintézményét, valamint a forgalomba hozatali engedélyre jogosult azon kötelezettségét, miszerint mindaddig, amíg a hazai piacot kielégítően el nem látja, nem exportálhat a készletéből.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Megszólalt a hatóság a gyógyszerhiány ügyében
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást