eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nagy változás jön a bíróságokon

Nagy változás jön a bíróságokon

Több közigazgatási per indulhat jövőre az új törvény bevezetése után - mondta az InfoRádiónak a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája. Barabás Gergely azt követően beszélt erről, hogy az új közigazgatási perrend bevezetéséről tartottak szakmai háttérbeszélgetést.

Január 1-jén hatályba lép a hazai közigazgatási bíráskodást jelentősen átalakító közigazgatási perrendtartásról szóló törvény.

A közigazgatással mindenki találkozhat, ez egész életükben elkísér minket, akár az anyakönyvvezetővel, az önkormányzati jegyzővel vagy a társadalombiztosítási szervekkel van dolgunk. Egy modern, civilizált állam nem tud jól működő közigazgatás nélkül meglenni – mondta az InfoRádiónak a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája.

Barabás Gergely kifejtette: a közigazgatási perrendtartás abban hoz újdonságot, hogy minden olyan esetben, amikor a közigazgatás valamit tesz vagy éppen mulaszt,

annak jogszerűsége bíróság előtt vitatható.

Az az állampolgár, akinek jogát, jogos érdekét ez érinti, az felülvizsgálatot kérhet a közigazgatási bíróságtól.

Ez lehet akár egy hatóság által kihelyezett tábla, vagy az, hogy önkormányzat el akarja bontani a játszóteret. Bármilyen cselekmény, ami kihathat mások életére, az közigazgatási cselekmény, és bíróság előtt megtámadható – emelte ki.

Barabás Gergely szerint a bírói út kiszélesedik, és a közigazgatás felett általánossá válik a bírói kontroll.

Eddig a bírói hatáskör szűk, korlátozott volt, de ezentúl már bármilyen jogszabályi kötelezettség elmulasztása esetén bíróság előtt kérhető lesz, hogy állapítsák meg a jogsértést, amely után akár bírságot is kiszabhatnak.

Arra számítanak, hogy több ügy indul a bíróságokon, és nagy kihívást jelent, hogy továbbra, a megújult jogi környezetben is tartani tudják az eddigi előkelő helyet a döntési gyorsaságban – tette hozzá a bíró, aki szerint ugyanakkor időt igényel, hogy az eddigi ügymenet visszaálljon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×