eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Arcok 1956-ból - Dóczi Dénes

Arcok 1956-ból - Dóczi Dénes

Az InfoRádió – együttműködésben a Nemzeti Emlékezet Bizottságával – október 26-tól, 56 napon keresztül egy-egy portréval tiszteleg a hősök és mártírok emléke előtt. Most Dóczi Dénest mutatjuk be.

Életpálya

1956. október 28-án Nagy Imre bejelentette az általános és azonnali tűzszünetet. A rádióban közzétett kormánynyilatkozat egy új fegyveres rendfenntartó szervezet felállításának szükségességét is tartalmazta, amelynek nyomán sokan jelentkeztek az alakuló nemzetőrséghez. Így jött létre a Wesselényi utcai fegyveresek, közkeletű néven a Farkasok csoportja is, amely a szabadságharc alatt a VII. kerület egyik legjelentősebb, legjobban szervezett egysége volt, és súlyos harcokat vívott a szovjet csapatokkal. A forradalmat követő megtorlás során közülük a Farkasok négy tagját sújtotta halálos ítélettel a kádári hatalom, az egyikük Dóczi Dénes volt.

Budapesten született 1932-ben. Nyolc általánost végzett, ezután alkalmi munkákat vállalt, egy ideig dolgozott az Ikarusz Gyárban is. 1953-ban behívták katonának, Cegléden és Nagykőrösön szolgált. A forradalom kitörésekor a Metallokémia Vállalatnál dolgozott. Nős volt, egy fiúgyermek édesapja.

Dóczi Dénes (1932 - 1958)

segédmunkás

Nagy Imre említett rádióbeszédét hallva jelentkezett a VII. kerületi rendőrkapitányságon nemzetőrnek október 28-án. A Wesselényi utcában megalakuló mintegy ötven fős csoport parancsnoka, Kovács Dezső járőrözéssel, a gépkocsik ellenőrzésével bízta meg. Harcolt a Köztársaság téren, a Magyar Dolgozók Pártja budapesti székháza október 30-i ostromakor. A pártház elfoglalása után két teherautónyi felszerelést szállított a Péterfy Sándor utcai kórházba. „(...) tudomásom volt arról, hogy a kórház bizonyos cikkekben hiányt szenved, és ezt a hiányt szerettem volna csökkenteni.” Amikor október 31-én a Farkasok áttették székhelyüket az Almássy térre, a Magyar Textilipari Dolgozók Országos Szabad Szakszervezetének épületébe, az ötfős katonai tanács, vagyis a vezetőség tagjává választották. Későbbi vallomásában ennek okát egyszerűen abban látta, hogy katonaviselt férfi volt, Kovács Imre parancsnokhelyettes viszont úgy emlékezett, javasolták Dóczit a posztra: „(...) a kis Dóczi jó lesz, mert ő már megmutatta a VIII. kerületben, hogyan kell harcolni”. A forradalom tisztaságának megőrzésére törekedett, ennek jellemző példáját Kelemen Ferencné is tanúsította a bíróságon. Dóczi és egyik társa elkobozták a rádióját, amikor férjét – egy ÁVH-s hadnagyot – keresték. Igazolták magukat, a készüléket pedig a harcok befejeztével visszavitték. Az Almássy téren, majd a Royal szállóban is, ahová a Farkasok november 3-án áttették a bázisukat, Dóczi legfontosabb feladata az élelmiszer-ellátás biztosítása volt. A november 4-i szovjet katonai intervenció megindulását követő napokban a szálló környékén súlyos harcok alakultak ki, amelyekben Dóczi is részt vett. Egy Lenin körúti lakásban foglalt el tüzelőállást, míg az épületet november 6-án belövés nem érte. A Royal szálló védői végül november 9-ig tudták tartani magukat a nyomasztó szovjet erőfölénnyel szemben. A harcok befejezése után Dóczi Dénes is csatlakozott a politikai ellenálláshoz. A Központi Katonai Kórházban ekkorra már kialakult, Radó György által vezetett politikai ellenálló csoport tagjaként részt vett a szovjet megszállás ellen tiltakozó, a szabad és független Magyarországért kiálló röpcédulák terjesztésében.

1957. október 14-én tartóztatták le. A népi demokratikus államrend ellen irányuló szervezkedés vezetése és gyilkosság vádjával állították bíróság elé a Kovács Dezső és társai elleni per harmadrendű vádlottjaként. Első fokon a Budapesti Katonai Bíróság Kiss István Gábor hadbíró őrnagy vezette tanácsa halálra ítélte. Ítéletét a másodfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság Katonai Kollégiumának Szimler János hadbíró alezredes vezette különtanácsa jogerőre emelte. 1958. október 7-én három társával együtt kivégezték.

Forrás, felhasznált szakirodalom:

Kovács Dezső és társai HL (BKB) 278/58

1956 Kézikönyve III. Megtorlás és emlékezés. A kézikönyv főszerkesztője Hegedűs B. András, a kötetet szerkesztette Kende Péter. 1956-os Intézet, Budapest, 1996.

Szilánkok és legendák. '56 Monor. Monor Város Önkormányzata, Monor, 2016.

Eörsi László: 1956 mártírjai. 225 kivégzett felkelő. Budapest a forradalom napjaiban. Szentpétery Tibor fotóival. Rubicon-Ház, Budapest, 2006.

Eörsi László: A „Baross Köztársaság” 1956. A VII. kerületi felkelőcsoportok. 1956-os Intézet–Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, Budapest, 2011.

Eörsi László: Adalékok az 1956-57-es ellenállás történetéhez. In Valuch Tibor–Bak János–Gyurgyák János (szerk.): Hatalom és társadalom a XX. századi magyar történelemben. 1956-os Intézet–Osiris Kiadó, Budapest, 1995. 486–491.

Kiss István Gábor pályája

Szimler János pályája

Idézetek

Dóczi Dénes így vallott arról, hogy miért szállítottak át berendezési tárgyakat a Péterfy Sándor utcai kórházba a Köztársaság térről a pártház ostroma után:

„Ezzel kettős célom volt: egyrészt a társadalmi tulajdon védelme, másrészt a kórház megsegítése. Ugyanis láttam, hogy a pártházban lévő tárgyakat az emberek kihordják az épületből, és elviszik. Ugyanakkor tudomásom volt arról, hogy a kórház bizonyos cikkekben hiányt szenved, és ezt a hiányt szerettem volna csökkenteni.”

In: A „Baross Köztársaság” 1956. A VII. kerületi felkelőcsoportok. 1956-os Intézet – Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára – L'Harmattan Kiadó. Budapest, 2011. 284.

Dóczi Dénes a szovjet beavatkozás után is kiállt a forradalom eszméi és azok képviselői mellett:

„1957 elején a munkahelyemen olyan röplapot találtam, amely ellenséges emlékként jellemezte a munkástanács-tagokat. Több írógépről mintát vettem, de nem tudtam megállapítani, ki készítette. Kb. két hét múlva az üzem párttitkára ezért felelősségre vont, amiért durva, egymást sértegető vita keletkezett közöttünk”.

In: A „Baross Köztársaság” 1956. A VII. kerületi felkelőcsoportok. 1956-os Intézet – Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára – L'Harmattan Kiadó. Budapest, 2011. 284.

A Népszabadság hírei a kivégzése napján

1958. október 07., kedd

Tétlen „nemzetféltők”

„ (...) Két esztendeje sincs, hogy véres ellenforradalom után sebekkel borítva kellett gyorsan talpraállani, és folytatni a művet, a szocialista építést, mely ennek a nemzedéknek kötelessége hazája és kora iránt, de nem kevésbé önmaga iránt is. (...) ”

Felszabadulási ünnepség Békéscsabán

Hétfőn Békéscsabán és Békés megye több helységében a felszabadulás 14. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget rendeztek. A békéscsabai szovjet hősi emlékművet a párt, a tanács, a Hazafias Népfront, a KISZ és a többi tömegszervezet, továbbá az üzemek és az intézmények képviselői megkoszorúzták. (MTI)

Tíz éve halt meg Bíró Mihály, a forradalmi plakátművészet mestere

„ (...) A 19-es proletárforradalom és a Magyar Tanácsköztársaság plakátművészetének alaphangját adták meg Bírónak férfias, a forradalmi eszmét magvas tömörséggel és mély belső hittel kifejező plakátjai. (...) ”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×