eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Jelentős válozás jön az albérleteknél

Jelentős megtakarítással és az adminisztráció csökkentésével jár a lakáskiadás adózásának könnyítése a nemzetgazdasági tárca szerint. A lépés sokat fehéríthet a hagyományos albérletek piacán és a rövid távú bérbeadásnál egyaránt - olvasható a Magyar Időkben.

"Jövőre már senkinek nem éri meg eltitkolni a bérbeadásból származó jövedelmét, hiszen csak a személyi jövedelemadó terheli a kiadást. A szabályok betartása mellett szól a kedvező adóterhen kívül az is, hogy a bérlő és a bérbeadó jogait csak legális szerződés biztosíthatja maximálisan – idézi a Magyar Idők a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményét.

A tárca szerint az adminisztráció csökkentésével és jelentős pénzmegtakarítással számolhatnak jövőre a lakásukat bérbe adók.

A hagyományos módon kiadóknak mindössze 15 százalék szja-t kell fizetniük, a rövid távra bérbe adók, így az airbnb-zők pedig akár három lakásra vagy üdülőre is választhatják a kedvező tételes átalányadót. Ez szobánként mindössze 38 400 forintot jelent, de fontos, hogy utólag ez az adózási forma nem választható.

Az NGM hangsúlyozta: ha a bérbeadásból származó jövedelem nem a bevallásból, hanem az adóhatóság ellenőrzési eljárásának keretében derül ki, akkor az eltitkolt adón felül adóbírságot és késedelmi pótlékot is fizetni kell. A két intézkedéssel együttesen majd hárommilliárd forint marad a lakáskiadóknál, a könnyítés miatt pedig jelentős növekedés várható a legális lakáskiadásban - olvasható a Magyar Időkben.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×