eur:
393.33
usd:
367.5
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Fontos kérdésben dönt ma a kormány

Sürgős kormányzati intézkedést kérnek az egészségügyi érdekvédők, hogy megőrizzék a még 2016. szeptember 20-án aláírt ágazati bérmegállapodás értékeit - írja a Magyar Idők.

A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete vezetésével az ágazati szakmai és érdekvédelmi szervezetek és az egészségügyi államtitkárság között hónapok óta folynak a tárgyalások arról, milyen lépéseket kell, illetve lehet tenni annak ellensúlyozására, hogy az idén januárban meglépett, illetve a jövő januárban esedékes általános minimálbér-, illetve garantáltbérminimum-emelés miatt az egészségügyi jövedelmek már alig tükrözik a 2016-os ágazati bérmegállapodással elért eredményeket.

Cser Ágnes, az MSZ EDDSZ elnöke kedden megismételte: azt követelik, hogy minden egészségügyi dolgozó még karácsony előtt egy teljes havi bért kapjon, valamint hogy a jövő novemberre előirányzott szakdolgozói béremelést januárra hozzák előre. A Magyar Idők úgy tudja, az utóbbi kérésre a kormány nyitott, az egyszeri bérjuttatás annak forrásigénye miatt még kérdéses.

A mai kormányülésre készült előterjesztés a lap információi szerint három verziót tartalmaz: az ápolók, orvosok, asszisztensek két-, három- vagy négyheti alapbérüknek megfelelő összeget kaphatnak még karácsony előtt. Az érdekvédők által követelt egyhavi juttatás teljes összege sem éri el a 30 milliárd forintot, amiből érvelésük szerint 21 milliárd már rendelkezésre áll, tekintettel arra, hogy összességében ennyi pénz maradt a kórházaknál a szociális hozzájárulás ez évi 5 százalékos csökkentésével - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×