Így csökkentheti a síbalesetek esélyét

Infostart
2017. december 13. 16:31
Síelés előtt három héttel fel kell készíteni gimnasztikai gyakorlatokkal az emberi testet, a balesetek megelőzése érdekében – mondta az InfoRádiónak a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelő Intézet és Baleseti Központ ortopéd traumatológus szakorvosa. Molitorisz Dániel hozzátette: gyakori ilyenkor a lábszár- és vállsérülés.

„Nem vagyunk felkészülve a síelésre” – véli Molitorisz Dániel. Az osztrákok azt mondják, legalább a síelés előtt három héttel fel kell készíteni a testet a megterhelő és veszélyes téli sportra. Gimnasztikával és más gyakorlatokkal mozgásba kell hozni a test izmait és ízületeit.

Főként a felkészületlenségből fakadnak a sérülések, jellemzően az első vagy az utolsó napon – figyelmeztetett a traumatológus szakorvos. Elővigyázatossággal kisebb az esélye olyan a balesetből fakadó sérüléseknek, melyek skálája a rándulásoktól egészen a komolyabb csonttörésekig terjed.

Síelőknél általában a lábszár sérül abban a magasságban, ahol már nem tartja a sícipő. Az eszköz rossz beállítása vagy egy nem jól felmért domb meg tudja dobni úgy az embert, hogy a síléc elakad, és megtörténik a baleset – magyarázta Molitorisz Dániel. De gyakoriak a váll- és kulcscsontsérülések is, snowboardosoknál gyakran előfordulnak csuklótörések – tette hozzá.

A felkészülésen túl fontos a sisakviselés is, elkerülve vagy enyhítve ezzel a különböző fejsérüléseket. Ezek járnak ugyanis a súlyosabb következményekkel – emelte ki a szakorvos.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Felkészüléssel csökkentheti a síbalesetek esélyét
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást