eur:
393.09
usd:
367.14
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Köves Slomó: a hanukai üdvözlet cinikus a Jobbiktól

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija szerint a hanukai üdvözlet cinikus a Jobbiktól, mert a párt politikusai hosszú éveken keresztül tettek nyíltan antiszemita kijelentéseket, amelyeket "egyszer sem vontak vissza".

Köves Slomót az M1 aktuális csatorna híradójában arról kérdezték, hogy a vezető rabbi a 168 órának elmondta, idén is kapott hanukai üdvözletet Vona Gábortól, a Jobbik elnökétől. Ebben Vona Gábor és a Jobbik "Isten áldását kérik a hanukai ünnepléshez".

Köves Slomó azt mondta: olyan politikusoktól, akik éveken keresztül a rasszista gyűlöletet terjesztették, és még mindig olyan parlamenti képviselőket tudnak a soraikban, akik például "a zsidók Dunába lövését egy befejezendő feladatnak tekintik", ezt cinikus gesztusnak tartja. Hozzátette: tavaly erről bővebben volt szó, és azóta sem változott sem a helyzet, sem a véleménye.

Az ő üzenetük - mondta a vezető rabbi -, hogy ha valaki úgy érzi, a sötétséget terjesztette, úgy teheti jóvá, ha a fényt terjeszti; vagyis amilyen vehemenciával a rasszista gyűlöletet terjesztette a Jobbik a magyar falvakban, ugyanúgy kellene egymás megértését és elfogadását terjeszteniük, nem proklamációkban, hanem a cselekedetek szintjén.

Meggyújtották az első hanukagyertyát a Nyugati téren

Meggyújtották az első gyertyát a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, a hanuka első napján, kedden a budapesti Nyugati téren felállított kilencágú gyertyatartón.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija köszöntőjében hangsúlyozta: hanuka a győzelem ünnepe. "Hanukakor ünnepeljük azt a győzelmet, amit a fény aratott a sötétség felett", a csoda a természet felett, a hit a kétely és az igazság a hazugság felett - fogalmazott.

Az idei ünnepen a nemzetközi politikában győzedelmeskedő igazságot is ünneplik - tette hozzá, utalva Donald Trump múlt heti bejelentésére, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Köves Slomó szerint a bejelentés és az azt követő öröm is tulajdonképpen "abszurd", hiszen 3700 évvel Ábrahám, 3300 évvel Mózes, 2800 évvel Salamon és 70 évvel Izrael újjáalapítása után "evidencia" kéne legyen, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa. Csakhogy a hazugság, ha sokszor mondják, "virtuális valósággá válik".

Hozzátette: a hanuka arra emlékeztet, hogy elég egyetlen gyertyát meggyújtani, hogy elillanjon a "félelmetes sötétség", elég kimondani az igazságot, hogy eltűnjön a hazugság, "elég ragaszkodni a hitünkhöz, és a kétely rögtön eltűnik".

A vezető rabbi kitért arra, hogy a Nyugati téren saját csodájukat is ünneplik, hiszen ez már a huszadik hanukaünnep a budapesti téren. Amire "2000 évvel ezelőtt őseink köteleztek, hogy a csoda, a fény, a hit és az igazság fényét mindenhova vigyük el, ne csak a saját otthonukba és a saját közösségeinkhez, hanem minden emberhez", Budapesten évről évre megismétlődik. Az első köztéri gyertyagyújtás óta eltelt 19 év alatt pedig a hanukai gyertyagyújtás természetessé vált Budapesten - tette hozzá.

A nyolcnapos ünnepen a jeruzsálemi templom visszafoglalására és megtisztítására emlékeznek a zsidók. Az ókori ázsiai Szeleukida Birodalom akkori uralkodója, IV. Antiokhosz Epiphanész időszámítás előtt 168-ban elfoglalta Jeruzsálemet, és megtiltotta a zsidó vallás gyakorlását. A zsidók azonban föllázadtak és három évvel később Júdás Makkabeus vezetésével visszafoglalták a templomot. A hagyomány szerint a zsidó szabadságharcosok a szentély megtisztításakor csupán egy napra elegendő tiszta olajat találtak, amikor szerették volna újból meggyújtani a fényt a menóra mécseseiben. Isteni csoda folytán azonban az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett.

A zsidóság erre a csodára emlékezik a nyolcnapos ünnepen. A hanuka első estéjén egy, majd minden este egy-egy újabb lángot gyújtanak meg a csak ilyenkor használt menórán, a hanukián. A hanukia a hétágú menórával szemben kilenckarú: nyolc ága van a nyolc napra való egy-egy gyertyának és egy kilencedik az ezeket meggyújtó "szolgagyertyának".

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Ha nem vállaljuk be az áramszünetet, akkor 10-15 évvel tovább tart a zöld átállás

Ha nem vállaljuk be az áramszünetet, akkor 10-15 évvel tovább tart a zöld átállás

Drágulhat a gáz Európában, ami versenyképességi bajokhoz és akár a következő gazdasági válsághoz is elvezethet, hiszen 90%-os a kontinens importkitettsége, amit kihasználhatnak a nagy LNG-szállítók – hívta fel a figyelmet a Portfolio-nak adott exkluzív nagyinterjúban Lakatos Benjamin. A svájci székhelyű MET Csoport elnök-vezérigazgatója példátlan módon levezette, hogy milyen fázisokon keresztül ért a tetőpontjára 2022-ben az európai gázválság, és rögzítette: ha az akkor elpárolgott óriási összegek felét energiaberuházásokra költötte volna a kontinens, akkor most nem lennének energiaproblémái. A mai helyzetet úgy látja: megszűnt a régiónkban a gázellátási kockázat, de Ukrajnában a télen még lehetnek gondok a gáztárolók bombázásából. Az energiapiaci szakember szerint lehetne akár gyorsítani is a zöld átálláson, de "ha nem vállaljuk be, hogy időnként áramszünet is lehet", akkor a 2030-2040 közöttre tervezettnél 10-15 évvel tovább tart a folyamat; így a földgázra is tovább lesz szükség. 50 éves távon azonban már teljesen biztos abban Lakatos, hogy a lakosság szinte csak áramot fog használni, földgázt, benzint és gázolajat nem. Az interjúban több sportos hasonlatot is említett, így például azt, hogy az energiaiparban "már nagyon sokat edzettünk, csak még nem tudjunk, hogy focizni fogunk, birkózni vagy kézilabdázni"; emiatt sürgette egy egységes szabály- és mérési rendszer kialakítását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×