eur:
394.3
usd:
370.46
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A magyarországi ellátást nem befolyásolja az ausztriai gázterminál-robbanás - a nap hírei

Elfogadta a szakképzési és a felnőttképzési törvény módosítását a parlament. Több helyen megdőlt a december 12-ei napi melegrekord.

A magyarországi gázellátást nem befolyásolja az ausztriai robbanás - közölte a hazai energetikai hivatal elnöke. Dorkota Lajos elmondta: az osztrák irányból kieső gázmennyiség pótlása Szlovákia felől is megoldható, emellett a belföldi tárolói kapacitás is rendelkezésre áll. Olaszországban ugyanakkor válsághelyzetet hirdettek az ausztriai gázterminál-robbanás miatt. Az Ausztria legnagyobb gázterminálján kedd reggel történt detonációban 1 ember meghalt, 18 megsérült. A hatóságok szerint műszaki hiba történt.

Határozatban utasította el az Országgyűlés az uniós bevándorlási kvótákról szóló tagállami tárgyalások megkezdését tartalmazó európai parlamenti határozatot. Az MSZP nem vett részt a szavazáson, de vezérszónokuk a vitában úgy vélte: a kormány által Soros Györgynek tulajdonított terv nem létezik. A Jobbik nem értett teljesen egyet a javaslat állításaival, de a bevándorlás megállításával igen, így támogatta annak elfogadását. Az LMP a szocialistákhoz hasonlóan távolmaradt a szavazástól, mert a párt inkább az emberek valós problémáival szeretne foglalkozni.

Elfogadta a szakképzési és a felnőttképzési törvény módosítását a parlament. A módosítás célja, hogy tovább szélesítse a duális szakképzési lehetőségeket. Emellett a Ház döntése értelmében külföldön élő magyar gyerekek is kaphatnak életkezdési támogatást és Start-számlát is lehet nyitni nekik. Életpályamodell bevezetéséről is döntött a parlament az országgyűlési köztisztviselők számára. A törvény január 1-jén lép hatályba. Emellett szintén január elsejétől a lakások adásvételénél a kedvezményes illetékalapnál figyelembe lehet venni annak a lakásnak a forgalmi értékét is, amelyet a vásárlást megelőző 3 éven belül adtak el. A Ház emellett a fogyasztók védelmében határozott az utazási irodák szabályozásának szigorításáról is.

Nem lesz sok helyen változás az egyéni választókerületekben a fideszes jelöltek személyében - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Fidesz országos választmányának elnöke. A testület január 16-án dönt a jövő évi parlamenti választásokon egyéniben indulók névsoráról. Kövér László azt hangsúlyozta: az országos listával mindig a legutolsó pillanatig várnak, de itt sem várható sok változás. A Fidesz országos választmányi elnöke arra számít, hogy a solymári időközi voksolás után a tavaszi parlamenti választásokon is folytatódik a baloldal és a Jobbik technikai együttműködése. Az Országgyűlés elnöke elmondta azt is, hogy a parlament tavaszi ülésszaka február elsején kezdődik, és azt tartaná jónak, ha a törvényhozás már nem ülésezne, mire a választási kampány elkezdődik.

Az MSZP elnöksége támogatja, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke legyen a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje - erősítette meg a szocialisták elnökhelyettese. Gőgös Zoltán azt mondta, az országos elnökség hétfőn elsöprő többséggel fogadta el Karácsony Gergely ajánlatát. A zuglói polgármestert alkalmasnak tartják arra, hogy vezesse a baloldal kampányát és miniszterelnök legyen. Az elnökhelyettes hangsúlyozta, az MSZP továbbra is közös egyéni képviselő-jelölteket, közös listát és közös miniszterelnök-jelöltet szeretne a baloldalon.

Az uniós tagállamok kormányai után az Európai Parlament is jóváhagyta az Európai Stratégiai Beruházási Alap élettartamának meghosszabbítását és tőkeerejének növelését. A Juncker-tervkén ismertté vált beruházásösztönző intézkedéscsomagot 2020-ig hosszabbítják meg a döntéshozók, amivel a várakozások szerint legalább 500 milliárd eurót lehet majd mozgósítani.

Az 5 legnagyobb uniós gazdaság pénzügyminisztere közös levélben figyelmeztette az amerikai elnököt arra, hogy adóreformja nemzetközi szerződéseket sérthet. * A Financial Times beszámolója szerint a brit, a német, a francia, a spanyol és az olasz pénzügyminiszter levelében alig burkoltan európai ellenlépéseket is kilátásba helyezett. ha az amerikai adóreformterveket törvénybe iktatják. Az öt pénzügyminiszter szerint az európai országokat az a lehetőség aggasztja, hogy a Trump-kormányzat az adóreformot az "America first" jelszó jegyében kereskedelmi diszkriminációra használja fel.

Konkrét lépéseket sürgetett a klímaváltozás és a globális felmelegedés elleni harcban a francia államfő. Emmanuel Macron a One Planet Summit elnevezésű klíma-csúcstalálkozón úgy fogalmazott: a világ vesztésre áll a küzdelemben. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár bírálta az éghajlat felmelegedéséért nagy részben felelős fosszilis energiák támogatását. A párizsi klímamegállapodás második évfordulóján rendezett konferencián Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte, aki külön is egyeztetett a francia államfővel.

Olaszország északnyugati részén a jég, a középső területeken a heves esőzések miatti áradások okoztak vészhelyzetet. Emilia-Romagna tartományban ezer embert evakuáltak az Enza-folyó áradása miatt. Az északnyugati Piemonte tartományban a jég miatt csaknem majdnem teljesen megbénult a torinói repülőtér forgalma. Liguria és Toscana tartományban a heves esők után zárva tartanak az iskolák és akadozik a közlekedés. Velencében a tenger elöntötte a Szent Márk teret. A szél miatt Firenzében több lakóházat evakuálni kellett.

Több helyen megdőlt a napi melegrekord. A legmelegebb Drávaszabolcson volt, az új napi csúcs ezzel 18,8 fok lett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta: mostanáig 17,2 fok volt az ezen a napon mért legmagasabb hőmérséklet, amelyet 1994-ben Bácsalmáson regisztráltak. A meteorológiai szolgálat 15 állomáson is mért ennél magasabb hőmérsékletet.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×