eur:
394.61
usd:
365.18
bux:
65477.72
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szijjártó: Magyarország minden érvet felvonultat - a nap hírei

A külgazdasági és külügyminiszter szerint nincs ok arra, hogy Magyarországot jogállamisági kérdésekben az EP bármelyik bizottsága elé citálják. A megélhetés, az egészségügy és az oktatás áll a MSZP választási programjának középpontjában. Átadták az idei Nobel-díjakat. A nap legfontosabb hírei december 10-én.

Magyarország ezután sem hajlandó illegális bevándorlókat befogadni - erősítette meg a Kossuth Rádióban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a kötelezettségszegési eljárás bírósági szakaszában Magyarország minden érvet felvonultat azért, hogy elmondja: az illegális bevándorlás veszélyes Európára. Megismételte: a befogadási kvóta előírása ellentétes az európai szabályokkal, amelyek nemzeti hatáskörbe adják a bevándorlás kérdését.

Ismertette választási programját az MSZP. Hiller István választmányi elnök a célok között jelölte meg, hogy mindenki biztonságban élhessen, a magyar bérek érjék el az uniós átlagot, és nettó 100 ezer forintnál senki ne kereshessen kevesebbet. Hozzátette: az alacsony jövedelműek adóterheit visszatérítéssel csökkentik. Visszahozzák a nyugdíjemelés svájci indexálását és bevezetik a garantált szociális minimumot. Ígéretet tett a letelepedési kötvény megszüntetésére és a paksi atomerőmű bővítéséről kötött orosz szerződés felbontására.

Országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi a korkedvezményes szolgálati nyugdíjak adómentessé tételét az LMP. Demeter Márta, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: az előterjesztés 2022-re a GDP 2 százalékára növelné a honvédség költségvetését. Hozzátette: a kabinet az elmúlt 7 évben több mint 220 milliárd forintot vont el a honvédségtől, emiatt leépültek az ország katonai képességei és az ágazat már több mint 8 ezres létszámhiánnyal küzd.

Összesen 850 millió forinttal támogatja a fóti plébániatemplom felújítását és a katolikus óvoda megépítését a kormány - mondta az egyházi kapcsolatokért is felelős helyettes államtitkár a Pest megyei településen. Fülöp Attila közölte: a múlt év végi kormánydöntés értelmében a templom rekonstrukciójára 500 millió, az óvoda megépítésére 350 millió forint jut.

A román fővárosban újra több ezren tüntettek az igazságszolgáltatatás függetlenségének védelmében és a korrupció ellen. A jobbközép ellenzéki pártok vezetői is csatlakoztak a hetek óta zajló tiltakozássorozathoz. A cél az igazságszolgáltatás átszervezésének megakadályozása. A kormánykoalíció szerint az ellene szervezett demonstrációkkal a párhuzamos állam próbálja megakadályozni, hogy az ügyészi visszaéléseket lehető tevő törvényeket módosítsák.

A palesztinoknak nyújtandó bátor gesztusokra szólította fel a francia elnök az izraeli kormányfőt párizsi tárgyalásukon. Emmanuel Macron arra kérte Benjámin Netanjahut, hogy állítsa le a megszállt területek izraeli betelepítését. Hangsúlyozta: a Közel-Keleten az egyetlen hosszú távú megoldás az egymás mellett békében élő két állam létrehozása a nemzetközi joggal összhangban, tárgyalások útján. A francia elnök kijelentette: Párizs nem ért egyet a Jeruzsálemet Izrael fővárosává nyilvánító amerikai nyilatkozattal.

Átadták az idei Nobel-díjakat Stockholmban és Olsóban. A megosztott fizikai, a megosztott kémiai, a megosztott orvosi és élettani, az irodalmi és a közgazdasági Nobel-díj kitüntetettjei a stockholmi hangversenyteremben vették át a svéd uralkodópártól a nekik járó emlékérmet, a diplomát és a 9 millió svéd koronáról szóló csekket. Norvégia fővárosában a Nemzetközi Kampány az Atomfegyverek Felszámolásáért nevű szervezet, az ICAN igazgatója vette át a Nobel-békedíjat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×