Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csatazaj Dobogókőn: beszakadt koponya vetett véget a driftelésnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Driftelő autósok tartják rettegésben éjszakánként a dobogókői lakókat és turistákat. A hétvégén egyiküket majdnem agyonverték, amikor szóvá tette a zajt -- értesült az InfoRádió.

A Piliszentkereszthez tartozó Dobogókő a Visegrádi hegység legmagasabb pontja. Népszerű kirándulóhely, amit télen sok túrázó és síelő keres fel. December 2-án éjjel a helyi fogadó jurtatáborában lakók száguldó autók zajára ébredtek fel. A fagyott hóval borított Eötvös Loránd sétányon autók drifteltek.

Amikor a nagy sebességgel haladó autót szándékosan csúszásban és forgásban tartja a sofőr - ezt nevezik driftelésnek. Szombaton éjjel több autós órákig próbálkozott ezzel Dobogókőn, ezért két ott alvó turista - egy férfi és egy nő - felkelt, kisétált hozzájuk, és kérdőre vonta őket. Az egyik kocsiból heten vagy nyolcan kiszálltak, a nőt körbeállták, és megfenyegették, a férfinak pedig egy botütéssel beszakították a koponyáját, majd mindannyian elmenekültek.

Az InfoRádió a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudta, hogy a Szentendrei Rendőrkapitányság testi sértés bűntett kísérletének gyanúja miatt nyomoz az ügyben. Több dobogókői lakostól és vállalkozótól úgy értesültünk, hogy a driftelők évek óta terrorizálják az ott élőket és a turistákat, a hatóság azonban a bejelentések ellenére semmit sem tesz ellenük.

A szentendrei rendőrök a közúti driftelésnek kedvező időjárási körülmények és útviszonyok megjelenésével egyidejűleg fokozott ellenőrzéseket, közlekedési akciókat szerveznek a szabályszegő cselekmények visszaszorítása érdekében. A tetten ért autósok szabálysértési eljárásra számíthatnak.

Megkérdeztük azt is, hogy a driftelés önmagában jogsértés-e. A rendőrség erre nem tudott egyértelmű választ adni, de felhívta a figyelmet a Kreszre, amelynek 3. paragrafusa kimondja, hogy egyetlen közlekedő sem veszélyeztetheti a másikat. Minden ilyen esetet egyedileg vizsgálnak ki - olvasható a válaszlevelükben, amelyben jelzik, hogy a közterületi kamerák felszerelése segíthetne megelőzni vagy felderíteni az ilyen ügyeket.