eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Irán piaca komoly lehetőségeket rejt a magyar vállalkozásoknak Varga szerint - a nap hírei

A szenvedő embertársak segítésére hívta fel a figyelmet advent első vasárnapján Ferenc pápa. Bemutatta az LMP 2018-as országgyűlési választási listájának első harminc helyezettjét a párt miniszterelnök-jelöltje.

Irán csaknem 80 milliós piaca komoly lehetőségeket rejt a magyar vállalkozásoknak, míg Magyarország fontos belépőpont lehet Irán számára Európába - mondta teheráni látogatásán a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály példaként említette, hogy az Ikarus ezer busz legyártásáról és szállításáról állapodott meg iráni partnereivel. A tárcavezető közölte azt is, hogy közvetlen légijárat létrehozását javasolta Teherán és Budapest között, amelyet iráni kollégája támogatásáról biztosított. Hozzátette: a most induló egészségipari együttműködéssel üzleti lehetőségek nyílhatnak a gyógyszeripar, az orvostechnikai berendezések, a kozmetikai ipar, a biotechnológia, valamint a gyógynövényipar területén működő magyar cégek előtt.

A szenvedő embertársak segítését nevezte a karácsonyi ünnepek felé vezető útnak Ferenc pápa. A katolikus egyházfő ázsiai útjáról visszatérve advent első vasárnapján a Szent Péter téren mondott beszédet. Ferenc pápa arról is beszélt: a figyelem mellett az éberséget arra kell használni, hogy ne kerítsen senkit hatalmába a világot uraló hiúság, amellyel csalódottság és reményvesztés is párosul. A Szent Péter tér közepén már áll az idén Lengyelországból érkezett 28 méter magas fenyőfa. A gyertyagyújtás december 7-én lesz.

Elindult az Ökumenikus Segélyszervezet országos adventi pénzadománygyűjtő akciója. A bevételből egész évben segítik a rászorulókat. Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója az előző évi adventi pénzadománygyűjtésből megvalósuló programok és fejlesztések között említette a szervezet Kapaszkodó programját, amelyben évente 1500 nehéz sorsú gyereket támogatnak. A 1353-as adományvonalon hívásonként, valamint sms-enként 250 forinttal lehet csatlakozni az összefogáshoz.A nagyobb postákon kihelyezett gyűjtődobozokban szintén gyűjtik a pénzfelajánlásokat.

Ismét elindult a Katolikus Karitász szolidaritási akciója. December 10-ig több mint kétszáz helyszínen rendezik meg országszerte az Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű összefogást. Az akcióval a társadalom peremére szorultakra hívják fel a figyelmet. Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, győri megyéspüspök a győri megnyitón hangsúlyozta, hogy karácsonyra készülődve mindenkiben felerősödik az a képesség, hogy másokra is odafigyelnek.

A végéhez közeledik a nyugdíjasoknak szánt 10 ezer forint értékű étkezési Erzsébet-utalványok gyártása. A szükséges 2,7 millió darab utalványból eddig 2 és fél millió készült el, és került a postához. A forgalmazó megerősítette, hogy az érintettek még karácsony előtt megkapják az utalványokat. A névre szóló borítékban 4 darab 2000 forintos és 2 darab 1000 forintos utalvány lesz, amely 2018. december 31-ig használható fel élelmiszerek vásárlására az ország 60 ezer elfogadóhelyén.

A következő 3 évben 103 milliárd forintot fordít a fogyatékkal élők életminőségének javítására a kormány - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma a fogyatékos emberek vasárnapi világnapján. A tárca közleményében a társadalmi befogadás egyik legfontosabb eszközének a munkaerőpiaci esély megadását nevezte.

Bemutatta az LMP 2018-as országgyűlési választási listájának első harminc helyezettjét a párt miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a párt kétnapos kecskeméti kongresszusa után ismertette a névsort. Eszerint az országos lista első helyén Szél Bernadett áll, őt követi sorrendben: Hadházy Ákos, Ungár Péter, Schmuck Erzsébet, Keresztes László Lóránt, Kanász-Nagy Máté, Demeter Márta, Lengyel Szilvia, Ferenczi István, a tizedik helyen pedig Ábrahám Júlia indul.

A hallgatósága és Magyarország közötti híd szerep betöltéséről beszélt az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban Bogyay Katalin, Magyarország ENSZ-nagykövete. A diplomata azután beszélt erről, hogy szombaton megkapta a Celebrating Women International nőjogi szervezet Kiemelkedő Nemzetközi Női Vezető - 2017 díját. A nemzetközi díjat a magyar nagykövet mellett többek között Laura Bush, korábbi amerikai First Lady és Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere kapták.

Továbbra sincs még influenzajárvány Magyarországon - erősítette meg az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa. Kulcsár Andrea, védőoltás-szaktanácsadó az InfoRádió Aréna című műsorában azt hangsúlyozta: az őszi légúti vírusbetegségek után - nem nagy számban - de már vannak influenzás megbetegedések is. Hozzátette: még most sem késő beadatni a védőoltást. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az influenzát okozó vírus évről-évre változik.

Az eddigi vizsgálatok szerint nem terrortámadás, hanem egy nagyszabású zsarolás része lehet a németországi Potsdamban pénteken talált gyanús csomag ügye. A helyi hatóságok azt közölték: a helyszínen találtak egy papírt, rajta egy úgynevezett QR-kóddal-, amely egy zsaroló levélhez vezet. A dokumentum ismeretlen szerzői több millió eurót követelnek a német posta csomagküldő vállalkozásától A hatóságok a lakosság segítségét kérték az ügy feltárásához.

Kilép Washington az ENSZ jövendő menekültügyi világegyezményének előkészítéséből, mert összeegyeztethetetlennek tartja saját bevándorlási politikájával. Az ENSZ egyelőre nem reagált az amerikai bejelentésre. A tervezett megállapodás rögzíti azokat a nemzetközi alapelveket, amelyeket tiszteletben kell tartani a menekültekkel és bevándorlókkal szembeni eljárásban. Az egyezménynek része lesz egy részletes cselekvési program is.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×