eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kínai köszönet a magyar népnek a baráti fogadtatásért

Kína Magyarországra úgy tekint, mint jó partnerére a kelet-közép-európai régióban, mint jó európai uniós barátra - írta Li Ko-csiang Orbán Viktornak.

Orbán Viktorhoz címzett táviratban fejezte ki szívből jövő köszönetét a magyar miniszterelnöknek, kormányának és a magyar népnek a "melegszívű és baráti fogadtatásért" Li Ko-csiang, Kína miniszterelnöke, aki a hét elején Budapesten hivatalos állami látogatáson, valamint a Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozón vett részt - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szombaton az MTI-vel.

"Hat év után ismét alkalmam nyílt arra, hogy az Ön gyönyörű városába, Budapestre látogassak, és újra személyesen megtapasztalhassam a magyar nép kínai nép iránti barátságát, még élénkebben megérezhessem Magyarország gazdasági és társadalmi fejlődésének lendületét" - fogalmazott a kínai miniszterelnök.

"Miniszterelnök úrral több eseményen is részt vettünk, rengeteg témában folytattunk alapos és őszinte tapasztalatcserét. Kína Magyarországra úgy tekint, mint jó partnerére a kelet-közép-európai régióban, mint jó európai uniós barátra, és mint a nemzetközi ügyekben közvetlenül kommunikáló és koordináló jó társra. Készek vagyunk közös erőfeszítéseket tenni azért, hogy a további kínai-magyar együttműködés és közös fejlődés számára tartós lendületet biztosítsunk" - folytatódik a levél.

A távirat szerint Orbán Viktor miniszterelnök személyes figyelmével és támogatásával a VI. Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó jelentős sikert ért el. Li Ko-csiang kifejtette: a kínai fél nagyra értékeli Magyarország hosszú távú pozitív részvételét a Kína-KKE együttműködésben, valamint jelentős hozzájárulását az idei konferenciához.

"Szívesen dolgozom együtt Magyarországgal azért, hogy a konferencia eredményeit megvalósítsuk, és az együttműködést egy újabb szintre lendítsük. Ha közösek a törekvéseink, sem hegyek, sem tengerek nem távolíthatnak el bennünket egymástól" - írta a kínai kormányfő, aki Orbán Viktornak címzett levelét úgy zárta: "bár most egy távolodó repülőgép fedélzetén ülök, és így egyre messzebb kerülök Magyarországtól, a szívemben a távolság egyre csak csökken. Kívánok hazájának bőséget, a magyar népnek boldogságot és jólétet, miniszterelnök úrnak jó egészséget, munkájában pedig sikereket".

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×