eur:
394.56
usd:
371.69
bux:
66378.34
2024. április 16. kedd Csongor

Csaknem 55 milliárd forintot fordíthatnak a kórházak adósságaik rendezésére - a nap hírei

A Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést vehette át az államfőtől a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke. Meghalt az a boszniai horvát tábornok, aki mérget ivott a hágai törvényszék ítélethirdetésén.

A Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága elnökének Áder János köztársasági elnök. Bogsch Erik Széchenyi-díjas vegyészmérnök 25 évig állt vezérigazgatóként a gyógyszergyár élén. Az ünnepségen a legfontosabb jövőbeni feladatnak az innovációt nevezte a központi idegrendszeri kutatás, a nőgyógyászati termékek valamint a biotechnológia területén.

A kórházak adósságának rendezésére 54,6 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán közölte: a pénzből nem csak a 30 napon túl lejárt adósság rendezhető. Hangsúlyozta, hogy a kórházi adósságok mértéke folyamatosan csökkent az elmúlt években. Az intézményeknek lehetőségük lesz beruházást támogató pályázatokat is benyújtani.

Parragh László szerint a versenyképességet és a hatékonyságot kell javítani ahhoz, hogy a magyar gazdaság tovább tudjon növekedni. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy szervezésben és technológiában is javulniuk kell a vállalkozásoknak. Elmondta, hogy a kamara felmérése szerint Magyarország évente egy százalékos GDP-növekedést veszít el azzal, hogy sokan külföldre mennek dolgozni.

Megkezdi a sztrájksorozat előkészítését a szakszervezet, miután nem született megállapodás köztisztviselői bérek emeléséről. Boros Péterné, a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy az közszolgálati érdekegyeztető tanács ülésén kiderült: a kormányzatnak nem áll szándékában a bérfejlesztés. Úgy vélte, hogy a szakemberhiány a demokrácia alapintézményeit veszélyezteti, egyes településeken nem biztosítottak a választások személyi feltételei.

Karácsonyig plusz egy havi bér kifizetését, és a jövő év novemberében esedékes szakdolgozói bérfejlesztés januárra történő előrehozatalát követeli az Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete. Cser Ágnes elnök elmondta azt is, hogy a kormánnyal folytatott sztrájktárgyalások folyamán továbbra is ragaszkodnak az egészségügyben műszaki-gazdasági területen foglalkoztatottak bérfejlesztéséhez. Azt is követelik, hogy külön kollektív szerződés szülessen a védőnőkre és a mentődolgozókra vonatkozóan.

Felfüggeszti a tartós számlatartozások miatti kikapcsolásokat lakossági ügyfeleinél az E.ON csoport az ünnepi időszakban. December 15-től 2018. január 7-ig tart az önkéntes kikapcsolási moratórium a 63 napot meghaladó tartozásokkal érintett fogyasztóknál. Tegnap (kedd) a Nemzeti Közművek is bejelentette a kikapcsolási moratóriumot, szintén január 7-ig. A nemzeti közművek a pénteken (12.01.) induló Mikulásgyárat is segíti, emellett ajándékgyűjtéssel és ételosztással is támogatja a rászorulókat.

A kórházban meghalt Slobodan Praljak volt boszniai horvát tábornok, miután mérget ivott a hágai Nemzetközi Törvényszék délelőtti (ser) ítélethirdetésén - erősítette meg az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bíróság. A testület, megerősítve az első fokú ítéletet, 6 volt boszniai horvát vezetőt mondott ki bűnösnek a muszlimok elleni etnikai tisztogatásban. A törvényszék emellett megállapította Horvátország akkori vezetőinek felelősségét is.

Törvényes lehetőséget kell teremteni az Európai Unióba irányuló bevándorlásra az Európai Bizottság elnöke szerint. Jean-Claude Juncker egy interjúban arról beszélt, hogy Európának nyilvánvalóan szüksége lesz bevándorlásra a következő évtizedekben, ezért legális útvonalakat kell teremteni mindazok számára, akik akarnak és képesek jönni. Elmondta azt is, hogy a bizottság már 2001-ben javasolta az uniós külső határok védelmét szolgáló rendszer felépítését, de akkor a tagállamok ezt elutasították.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Aktivizálódtak az első lakásukat vásárlók - Duplájára nőtt az arányuk

Aktivizálódtak az első lakásukat vásárlók - Duplájára nőtt az arányuk

Az ingatlanvásárlók ötöde szerződött 2024 első negyedévében első otthonára a Duna House értékesítési adatai alapján. Zömében (29%) a fővárosi lokációt választották az ügyfelek, de Pest és Bács-Kiskun vármegye is vonzotta az első lakást szerzőket. Az első lakást vásárlókat a csökkenő kamatpálya és a javuló gazdasági helyzet mellett a 10%-os önerő lehetősége, valamint esetlegesen a CSOK Plusz és a hozzá tartozó részleges tartozás-elengedés, valamint az illetékmentesség is támogathatja az ingatlanszerzés során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×