Orbán Viktor: példátlanul sikeres tárgyalások vannak mögöttünk

InfoRádió
2017. november 28. 18:20
Közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban a Li Ko-Csiang kínai kormányfővel a hivatalos tárgyalásaik végeztével.

A kínai miniszterelnök 16 közép-kelet-európai ország és Kína csúcstalálkozójára érkezett Budapestre.

A magyar kormányfő kijelentette: "példátlanul sikeres tárgyalások vannak mögöttünk", az eddigi együttműködést sikerült megerősíteni, az eddig elhatározottakat a megvalósítás döntő pontjain átsegíteni, és döntöttek jövőbeli együttműködésekről is.

A tárgyalások jelentőségéről elmondta: Kína 6-7 százalék közötti növekedést fog elérni idén és jövőre is. Ez önmagában is magas szám, de a kínai gazdaság volumenében elképzelve hatalmas növekedést jelent. Kínának rengeteg árura lesz szüksége és egyúttal óriási kapacitásai is létrejönnek, aminek nyomán kínai cégek számos helyen hajtanak végre beruházásokat.

"A világban verseny folyik azért, ki hogy tud együttműködni Kínával.

Ez Magyarországnak is komoly lehetőség, de éles versenyben kell helytállni, mert minden európai ország benevezett.

A különbség csak annyi, hogy van, aki beszél róla, és van, aki nem" - mondta Orbán Viktor.

Magyarország versenypozíciói a miniszterelnök szerint a közép-európai térségben kifejezetten erősek, a térségből Kínába innen megy a legtöbb áru és ide is érkezik - emlékeztetett a kormányfő.

"Hatszáz milliárd forintnyi árut vittünk ki, ez magyar léptékkel mérve rendkívül fontos."

Több megállapodást is megemlített Orbán Viktor, így például Magyarország kukoricát és mézet is exportálhat Kínába, a magyar Eximbank 500 millió dolláros kínai hitelkerethez jut - ezzel a kkv-ket lehet segíteni -, 217 millió dolláros beruházási hitelt kapott a Borsodchem, megnyílt egy 20 millió dolláros fejlesztés lehetősége a Komáromban lévő kínai elektromosbusz-gyár esetében. Több magánmegállapodás is született, így például sárváriak Csungkingban termálberuházást hajthatnak végre, Szegedről pedig 40 millió dollárnyi árut, döntően paplant és textilt adtak el.

A két miniszterelnök egyetértett abban, hogy a közép-európai térségben nagy fejlődési potenciál van, a beruházások nyomán 4 százaléknál is nagyobb növekedésre kerülhet sor.

Li Ko-Csiang kínai miniszterelnök szerint Kína és közép-európai országok között rendkívül jó az együttműködés és ez a globalizáció egészséges fejlődését szolgálja. Ellensúlyozták a régiók és országok közti egyenlőtlen fejlődési hátrányokat - hangsúlyozta, hozzátéve: Kína és a közép-európai régió kiegészíti egymást a fejlődésben.

"Az együttműködés öt éve alatt egyértelműen megmutatkozik, hogy bár

elképzelhetők akadályok a globalizációban, de a kezünkben erős eszköz van ezen hátrányok kezelésére"

- jelentette ki Li Ko-Csiang, hangsúlyozva, hogy régiók közötti együttműködés ez, amely összeköti Európát és Ázsiát.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy tavaly a két ország kereskedelme 10%-kal, a Kínából Magyarországra történő import 20 százalékkal nőtt. A Kelet-Európában történt kínai befektetések egyharmada Magyarországra irányult. Hozzátette: reméli, hogy további munkahelyeket is tudnak teremteni itt a kínai cégek.

Orbán Viktor megköszönte a türelmet

Megköszönte Orbán Viktor miniszterelnök a budapestieknek a Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó alatti türelmet és megértést. A kormányfő a Li Ko-Csiang kínai kormányfővel folytatott tárgyalása utáni sajtónyilatkozatban, a Parlamentben azt mondta: az 1990 óta Budapesten megrendezett nemzetközi találkozók sorában a mostani Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó a 4-5. legnagyobb volt, ami komoly logisztikai kihívásokat jelentett. A miniszterelnök ezért külön megköszönte a fővárosiak türelmét és megértését.

"Magyarország számára ez fontos két nap volt" - jelentette ki Orbán Viktor.