eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A kínai gazdaság erősödésében rejlő lehetőségekről beszélt Orbán Viktor a budapesti fórum után - a nap hírei

Megjelent a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának felújításáról szóló közbeszerzési kiírás. Többnapos látogatásra Mianmarba érkezett Ferenc pápa.

A Kína és Közép-Kelet-Európa együttműködéséből származó kölcsönös előnyökre és lehetőségekre hívta fel a figyelmet a kínai kormányfő és a magyar miniszterelnök Budapesten. Orbán Viktor a Kína és 16 közép-kelet-európai ország gazdasági és kereskedelmi fóruma után úgy fogalmazott: a kínai gazdaság erősödése komoly lehetőségeket jelent a közép-kelet-európai térségnek, olyan fejlesztéseket lehet majd végrehajtani, amelyek európai forrásokból ma nem lehetségesek. Mint mondta: a közép-európai térség Európa legversenyképesebb befektetési környezete, de Európa további fejlődéséhez szükség lesz a Kelet technikai és pénzügyi részvételére. A projektek közül kiemelte a Belgrád-Budapest vasútvonal korszerűsítését. Előzőleg Li Ko-csiang kínai kormányfő arról beszélt: Peking, valamint a közép-és kelet-európai országok új utakat találhatnak az érvényesülésre a nemzetközi piacokon.

Megkezdődtek a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának felújítására vonatkozó előkészületek. A 152 km hosszú vonalszakaszra vonatkozó, tervezés-kivitelezés beszerzési eljárást a Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. tette közzé. Közben elindult az első két exportvonat Budapestről Kínába, a szerelvények egyike Ukrajnán, Oroszországon és Kazahsztánon át visz árut a távol-keleti államba. A másik vonat konténereit a görögországi Pireusz kikötőjéből hajón szállítják tovább. A Magyar Posta azt jelentette be, hogy két kínai logisztikai társasággal közösen kínai-magyar vegyesvállalatot hoz létre, 3 millió eurós törzstőkével.

Továbbra is szakaszos forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapest több pontján szerdáig a Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozó miatt. A repülőtér környékén és a belvárosban is várhatók lezárások. Kedd este 10 óráig lezárták a Pesti alsó rakpartot, az Apáczai Csere János utcát, a Váci utcát, a Piarista utcát. A Lánchidat, a Széchenyi István teret, a József Attila utcát és a Dorottya utcát szerdán két óráig zárták le. Szintén lezárják a forgalom elől a Kossuth Lajos teret és környékét kedden 12 órától este 9 óráig.

A Jobbik, a Demokratikus Koalíció és az Együtt is indokolatlannak tartja a Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó miatti jelentős közlekedési korlátozásokat a fővárosban. A hatóságok ugyanakkor azt hangsúlyozták: a magyar kormányfővel együtt 16 védett személy biztonsága kiemelt intézkedéseket igényel.

Újfajta biztonsági kihívásokra figyelmeztetett a honvédelmi miniszter. Simicskó István a Miskolci Egyetemen megtartott előadásában arról beszélt, hogy ez haderőfejlesztést és a honvédelemre költhető támogatások növelését jelenti. Hozzátette: szükség van a katonai állomány utánpótlásának biztosítására és olyan emberekre, akik önkéntes alapon csatlakoznának a haza védelmének ügyéhez.

Három lehetősége van miniszterelnök-jelöltet állítania az MSZP-nek - mondta a párt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Molnár Gyula szerint az elsődleges lehetőség egy olyan civil jelölt, aki a politikában nem ismeretlen és alkalmas arra, hogy a választók széles rétegét elérje. Hozzátette: személyét a héten bejelenti a párt. Úgy vélte: második lehetőség azt a jelöltet megtalálni, aki egy kormányváltó szövetség élére állhat, de ez - mint mondta- nagyon képlékeny. Molnár Gyula további lehetőségnek nevezte azt, hogy az MSZP nem állít külön miniszterelnök-jelöltet, hanem a párt listavezetője vesz részt a vitákon.

Többnapos látogatásra Mianmarba érkezett Ferenc pápa. Személyében első alkalommal jár katolikus egyházfő a délkelet-ázsiai országban. Az 51 millió lakosú Mianmar túlnyomó többsége buddhista, a római katolikusok számát körülbelül 700 ezerre becsülik. Az ország katolikus közösségének vezetői azt kérték Ferenc pápától, hogy kerülje a Mianmarban elismert státussal nem rendelkező rohingja kisebbség megnevezését.

A kormányalakítás lehetőségének megvitatásáról szóló tárgyalásra hívta a Német Szociáldemokrata Pártot a Kereszténydemokrata Unió elnöke. Angela Merkel kancellár a párt elnökségi ülése után hangsúlyozta: a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió szövetsége hajlandó elkötelezett és tisztességes tárgyalást kezdeni a szociáldemokratákkal a 2013-ban kezdett kormányzás folytatásáról.

Meghosszabbították öt évvel az uniós tagállamok a glifozát tartalmú növényvédő szerek közösségen belüli használati engedélyét. A rákos megbetegedések kialakulásáért is felelőssé tett gyomirtó használatát minősített többséggel 18 állam - a többi között Magyarország - hagyta jóvá. Az Egészségügyi Világszervezet 2015 márciusában a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta a világ egyik legnépszerűbb gyomirtóját.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×