Olcsóbb lehet a hal - lapszemle

Infostart
2017. november 24. 06:40
A Magyar Idők arról közöl cikket, hogy egyre többet tankolnak az autósok a magyar kutakon. Összeurópai vizsgálat indulhat az Uberrel szemben – írja a Portfolio

A Magyar Idők úgy értesült, hogy egyszeri bérjuttatásként két-, három- vagy négyheti alapbérüknek megfelelő összeget kaphatnak az egészségügyben dolgozók karácsony előtt. Az állam ezzel, valamint az ágazati bérmegállapodás alapján a jövő novemberben esedékes fizetésemelés júliusra tervezett előrehozatalával kompenzálná az állam az egészségügyieket azért, mert az idén januárban bevezetett, illetve a jövő januárban esedékes általános minimálbér-, illetve garantált bérminimum-emelés elsorvasztotta a 2016-os ágazati bérmegállapodással elért eredmények egy részét.

A Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, hogy saját naperőmű beruházásait segíti a kormány, miután jövőre csökkenhet a napelemekre kivetett kilónkénti termékdíj, ami még mindig magas európai viszonylatban. A döntés leginkább a Magyar Villamos Művek számára kedvező, hiszen becslések szerint legalább 100 millió forint körüli összeg befizetése alól mentesíti az állami tulajdonú társaságot, amely nagyszabású nap energia-erőmű-beruházásokba kezdett.

A Népszava arról ír, hogy a magyarok főként karácsonykor fogyasztanak halat, leginkább pontyot, jövőre azonban jelentősen csökkenhet a halak ára a 27 százalékos áfa 5 százalékosra csökkentésének köszönhetően. A lap szerint a magyarok alig öt-hat kiló halat esznek évente átlagosan, és ezzel az ország a lista végén áll Európában.

A Világgazdaság cikke szerint megnőtt a brókercégek profitja idén, az első kilenc hónapban 4,7 milliárd forint lett a befektetési vállalkozások adózott eredménye, ez 71 százalékkal magasabb a tavalyinál.

A Magyar Idők arról közöl cikket, hogy egyre többet tankolnak az autósok a magyar kutakon, az értékesített hajtóanyagok után pedig egyre nagyobb bevétel érkezik az államkincstárhoz. Az adatok azt mutatják, hogy a gépkocsi-tulajdonosok csak a jövedéki adó révén havonta átlagosan ötvenmilliárd forintot fizetnek be. A lap szerint bár a legálisan forgalmazott üzemanyag mennyisége emelkedik, az adóhatóság munkatársai rendszeresen lefoglalnak illegális olajszármazékokat.

Összeurópai vizsgálat indulhat az Uberrel szemben – írja a Portfolio. Az Európai Unió ugyanis közös nyomozás elindítását tervezi az Uber globális személyszállító vállalattal szemben adatvédelmi gyakorlata miatt. Az elmúlt napokban a Nagy-Britannia és Olaszország aggályait fejezte ki a társaság adatvédelmi gyakorlata kapcsán. A két ország mellett Hollandia, Ausztria és Lengyelország is vizsgálatot is indított, miután a társaság közölte, hogy tavaly 57 millió ügyfél adatait ellopták tőle hackerek.

Napi.hu arról készített összeállítást, hogy a lengyel parlament újra napirendjére tűzi a vasárnapi boltzár ügyét. A tilalom fokozatosan lépne életbe három év alatt és nem vonatkozna az internetes kiskereskedelemre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást