eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Figyelmeztetést kaptak a hazai macskatartók

Figyelmeztetést kaptak a hazai macskatartók

Macskáknak szánt, külső élősködők elleni rácsepegtető oldatot, úgynevezett spot-on készítményt vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb Szupermenta terméktesztjén.

 A laboratóriumi vizsgálatokon 29-ből 6 termék bukott el, mivel nem tartalmazták a gyártó által garantált hatóanyag mennyiséget. A hivatal eljárást indít a készítmények gyártóival, illetve hazai forgalmazóival szemben – tudatta a Nébih.

Az ellenőrzött termékek között állatgyógyászati készítmények és riasztó hatású állategészségügyi biocid anyagok egyaránt szerepeltek. A szakemberek 23 hatósági mintát hazai kiskereskedőknél vettek, további 6 terméket magyar és külföldi internetes oldalakról rendeltek.

A hatóság laboratóriumában valamennyi termék hatóanyag-tartalmát megvizsgálták. Az engedéllyel rendelkező minták közül 6 geraniol hatóanyagú készítménnyel akadt probléma, mivel nem tartalmazták a törzskönyvben szereplő hatóanyag mennyiséget. A Nébih eljárást indít a készítmények gyártóival, illetve forgalmazóival szemben. Ezzel párhuzamosan megkezdődött minden, geraniolt tartalmazó állat-egészségügyi biocid termék felülvizsgálata. Az eljárás, a laboratóriumi vizsgálatokon túl, kiterjed a termékek hatékonyságát bizonyító dokumentációk felülvizsgálatára és az előny-kockázati viszonyok újraértékelésére is.

Az interneten vásárolt, Magyarországon engedéllyel nem rendelkező spot-onok mindegyike tartalmazta a termék csomagolásán feltüntetett hatóanyag-mennyiséget. Ettől függetlenül a hazánkban nem engedélyezett készítmények használatának kockázata jelentős, így vásárlásukat nem javasolja a hatóság. Ebből következően az interneten rendelt 6 termék is elbukott a teszten.

Valamennyi engedélyezett rácsepegtető oldat, amely megfelelt a laboratóriumi vizsgálatokon, a kedveltségi rangsorban is helyet kapott. Ez a 17 termék maximális pontszámot érdemelt ki.

A kedveltségi tesztelésen kizárólag klasszikus vásárlói szempontokat figyelembe véve állították fel a pontozók a spot-onok rangsorát. Többek között a fizikai jellemzőket (például könnyű felbontás, jó minőségű csomagolás, egyszerű használat), a dobozon lévő információkat, a használati utasítás pontosságát és a készítmények illatát értékelték.

A macska spot-on-ok versenyében első helyen a Vectra Felis készítmény végzett. Második lett az Advocate rácsepegtető oldat, míg harmadikként az Effipro Duo termék zárt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×