Figyelmeztetést adott ki a katasztrófavédelem

Infostart
2017. november 24. 15:42
Az adventi időszak veszélyeire hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A tűzoltók azt mutatták be, hogy egy szobában ott felejtett égő gyertya mekkora tüzet képes okozni.

Évente 6500 lakásban keletkező tüzet regisztrálnak, ennek hatoda a karácsonyi időszakban történik – mondta az InfoRádiónak Bérczi László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője. A legveszélyesebb helyiség a konyha, a keletkezések 50 százaléka itt történik.

A katasztrófavédelem kollégái modellezték, mekkora tüzet képes előidézni egy szobában felügyelet nélkül hagyott koszorú. Ha meggyújtunk egy gyertyát, a helyiséget nem szabad elhagynunk, figyelnünk kell a nyílt lángra – hangsúlyozta a főfelügyelő. A közelében lévő éghető dolgok könnyen lángra  kaphatnak, és tíz percen belül már az egész lakás lángba borulhat. Egy teljes egészében égő lakásból pedig már csak tűzoltók segítségével lehet megmenekülni – tette hozzá.

A szakember azt tanácsolja, hogy kezdeti időszakban meg kell próbálni eloltani a tüzet, nagyobb kiterjedés esetén azonban el kell hagynunk az ingatlant, és hívni a katasztrófavédelmet.

Elmondása szerint az adventi koszorúról és fenyőfáról kiinduló tűzesetek száma folyamatosan csökken, talán a bemutatóknak és tájékoztatóknak is köszönhetően. Tavaly harminchat ilyen esetet regisztráltak, azokat is kezdeti időszakban felismerték, és nem terjedtek egy helyiségnél tovább.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
1171124 BEL1 1227 krácsonyga tüzek OKF Bérczi KI
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást