eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Arcok 1956-ból - Csizmadi Ferenc

Arcok 1956-ból - Csizmadi Ferenc

Az InfoRádió – együttműködésben a Nemzeti Emlékezet Bizottságával – október 26-tól, 56 napon keresztül egy-egy portréval tiszteleg a hősök és mártírok emléke előtt. Most Csizmadi Ferencet mutatjuk be.

Életpálya

„Azt reméltem, hogy a szovjetek kivonulása után Magyarország független és demokratikus ország lesz, nem úgy, mint eddig, míg a Varsói szerződéshez tartozott. (...) Igen, én úgy tudtam, hogy Magyarországon szovjet irányítás érvényesül, és azt reméltem, hogy ha a szovjetek kivonulnak, Magyarország teljesen független és szabad állam lesz, a szovjet irányítás megszűnik, és az új magyar kormány azt fogja tenni, amit a magyar nép akar.” Így vallott a nyomozója előtt Csizmadi Ferenc, „Csizma”, amikor a forradalomhoz való csatlakozásáról faggatták. Alig volt 26 éves, amikor az angyalföldi fegyveres ellenállás egyik nemzetőr-parancsnokaként kivégezték.

Csizmadi Ferenc (1932 - 1958)

segédmunkás

Csizmadi Ferenc 1932-ben munkáscsaládban született, Budapesten. Az elemi után két polgári osztályt végzett, majd segédmunkásnak állt. A forradalom kitörésekor az Újpesti Vegyipari és Festék Vállalatnál dolgozott szállítómunkásként. Fiatalon bokszolt, ifjúsági Budapest-bajnok ökölvívó volt. Sorkatonai ideje letelte után továbbszolgálatot vállalt. Nős volt, három gyermek édesapja.

A forradalom első napjainak eseményeiben nem vett részt, először október 28-án aktivizálódott, amikor jelen volt vállalata munkástanácsának megválasztásánál. A november 4-i szovjet támadás azonban gyökeres fordulatot hozott számára is. Az angyalföldi forradalmárok ezen a napon kezükbe vették az irányítást, és kerületszerte felvették a harcot a szovjet intervenciós csapatokkal. „November 4-én arra ébredtem, hogy erős lövöldözést hallottam. Azonnal bekapcsoltam a rádiót, és akkor hallottam Nagy Imre felhívását, hogy minden becsületes magyar ember fogjon fegyvert, mert a szovjet csapatok megtámadták Budapestet. Ekkor elhatároztam, hogy én is jelentkezem a XIII. kerületi rendőrkapitányságon (...) mert mint magyar embernek és katonaviselt személynek, kötelességemnek tartottam, hogy harcoljak. (...) Az kifejezetten nem élt bennem, hogy a szovjet csapatok ellen fogok fegyvert. A miniszterelnök felhívására én bármely Magyarországra törő idegen csapat ellen fegyvert fogtam volna.” Határozott személyisége és katonai tapasztalata miatt hamarosan Angyalföld egyik legerősebb fegyveres csoportjának a parancsnoka lett. A Váci út és a Rákospatak kereszteződésénél alakítottak ki harci álláspontot, és már november 4-én délelőtt megtámadtak néhány, a Nyugati pályaudvar felé tartó szovjet harckocsit, de a tüzet nem viszonozták. Este részt vett a kerület fegyveres erőinek vezetői és a forradalmi szervezetek értekezletén, ahol a küzdelem végsőkig tartó folytatása mellett döntöttek. Még ugyanazon a napon, az éjjeli órákban Csizmadi fegyveresei kémkedés gyanújával elfogtak egy fiatalembert, és mivel a gyanút megalapozottnak tartották, lelőtték. A későbbi vizsgálatok szerint a férfi viselkedését mentális zavarai befolyásolták, ami megtévesztette az őt bekísérő járőröket. A fegyveresek november 5-én kemény, mindkét fél számára súlyos veszteségekkel járó csatát vívtak a szovjetekkel, de a túlerőnek nem tudtak ellenállni. Miután a bázisukat szétlőtték, a csoport tagjai szétszóródtak. Csizmadi ekkor Nagy Ferenc nemzetőregységéhez csatlakozott az újpesti Ládagyárban. Itt parancsnokhelyettesként az őrszolgálat megszervezéséért, valamint az élelmiszer és a fegyverellátás biztosításáért felelt november 8-ig, amikor az egység feladta a kilátástalan harcot.

1957. október 27-én tartóztatták le. Első fokon a Fővárosi Bíróság Zalai Miklós vezette tanácsa a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés vezetése és gyilkosság vádjával halálra ítélte. A másodfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa Mecsér József vezetésével 1958. november 10-én jogerőre emelte az ítéletet. November 12-én kivégezték.

Forrás, felhasznált szakirodalom:

Csizmadi Ferenc és társai. BFL XXV. 4 a. 8053/58

1956 Kézikönyve III. Megtorlás és emlékezés. A kézikönyv főszerkesztője Hegedűs B. András, a kötetet szerkesztette Kende Péter. 1956-os Intézet, Budapest, 1996.

Eörsi László: 1956 mártírjai. 225 kivégzett felkelő. Budapest a forradalom napjaiban. Szentpétery Tibor fotóival. Rubicon-Ház, Budapest, 2006.

Eörsi László–Juhász Katalin–Szabó Ivett: Angyalföld 1956. Emberek, sorsok, emlékek. Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény–1956-os Intézet, Budapest, 2006.

Eörsi László: Az 1956-os forradalom a XIII. kerületben. XIII. kerületi helytörténeti füzetek 2. Budapest, 1997.

Zalai Miklós pályája

Mecsér József pályája

A Népszabadság hírei a kivégzése napján

1958. november 11.

Emléktáblával jelölik meg a KMP egykori kerületi központjait

„A Kommunisták Magyarországi Pártjának megalakulása után a főváros különböző pontjain- elsősorban a munkásnegyedekben – csakhamar létrejöttek a párt kerületi szervezetei is. A negyvenedik évfordulóról szóló megemlékezések alkalmából a kerületi és az üzemi pártbizottságok emléktáblát lepleznek le azokon a helyeken, amelyekhez a KMP működésének, a proletariátus forradalmának jelentősebb eseményei fűződnek. (...)”

A Hazafias Népfront választási nagygyűlései

Dr. Münich Ferenc Székesfehérvárott:

A nép igényei szerint vezetjük az ország ügyeit

„ (...) az elmúlt két év eredményei azt bizonyítják, hogy a Magyar Szocialista Munkáspárt és a forradalmi munkás-paraszt kormány eredményesen dolgozott a nép érdekében.(...)”

Kállai Gyula a debreceni értelmiségi nagygyűlésen:

Az értelmiség számára a szocializmus teremti meg az alkotó munka minden lehetőségét

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×