eur:
395.78
usd:
366.78
bux:
65712.52
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Fáj a feje egy gyógyszertől? Jelentse be!

Fáj a feje egy gyógyszertől? Jelentse be!

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet lakossági médiakampányt indított, hogy minél többen jelentsék a feltételezett gyógyszermellékhatásokat. Az idei figyelemfelhívó kampány középpontjában a vény nélküli gyógyszerek állnak.

A kampány péntekig tart, több uniós tagállamban egyszerre. Része annak az európai hétnek, amelyet másodszor rendeznek meg, hogy növeljék a gyógyszerekkel kapcsolatos tájékozottságot és erősítsék a tudatos gondolkodást.

Fáj a feje egy gyógyszertől? Jelentse be!

Az intézet közleménye szerint a forgalomban lévő gyógyszerek igazoltan hatásosak és biztonságosak, de minden gyógyszeres kezelés során felléphetnek mellékhatások, így akár a vény nélküli patikaszerek alkalmazásakor is, ezért fontos, hogy az egészségügyi szakemberek és a betegek tudatában legyenek a kockázatoknak.

A lehetséges mellékhatások skálája szerteágazó, a fejfájástól a gyomorpanaszokon át az influenzaszerű tünetekig, de van, hogy egyszerűen csak rossz közérzet jelentkezik. A mellékhatás-bejelentések segítik az engedélyező hatóságokat abban, hogy nyomon kövessék a forgalomban lévő készítmények biztonságosságát, és szükség esetén megfelelő óvintézkedéseket tegyenek. Akkor is fontos jelenteni a feltételezett mellékhatásokat, ha a panasz több gyógyszer egyidejű alkalmazásakor vagy hosszantartó kezelés után, illetve bármilyen étellel vagy egyéb termékekkel kialakult kölcsönhatás következtében lép fel – áll a közleményben.

A reméltnél kevesebb a bejelentés, ezért nagy jelentőségű a mostani kampány. Pozsgay Csilla, az intézet főigazgatója szerint a figyelemfelhívásnak fontos szerepe van abban, hogy a lakosság, a betegek és az egészségügyi szakemberek merjék bejelenteni a feltételezett gyógyszermellékhatásokat, és tudják, hogy minden egyes bejelentés számít.

A bejelentést a hatóság online elérhetőségén lehet megtenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×